Man hölls fången i tio timmar och torterades av ungdomsrånare

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mannen var på väg hem då han kidnappades vid en skogsdunge. Han fick en pistolpipa intryckt i munnen, och fördes därefter till sitt hem.

Mardrömmen pågick under tio timmar, och mannen fick utstå “våld med tortyrliknande inslag”.

“Jag är 16 år. Jag kan skjuta dig, och jag kommer undan med det”.

Mannen var på väg hem från sitt jobb då han överfölls av två yngre män. Han tvingades in i en skogsdunge, och fick lämna ifrån sig sitt bankkort och pin-kod. Medan en av rånarna försvann för att plocka ut pengar i en bankomat, vaktade den andre rånaren mannen, enligt misstankarna.

Offret fick en sladd runt halsen

– Han blev nedtvingad på marken och man förde in pistolmynningen i hans mun, säger åklagare Ingrid Viklund.

4 500 kronor plockades ut från bankomaten, men rånarna var inte nöjda.

– Han tvingades då att föra över pengar från sitt sparkonto till kontot som bankkortet var kopplat till, säger Ingrid Viklund.

Mannen överfölls i Farsta i södra Stockholm vid vid 23-tiden den 4 september.

Medan rånarna väntade på att pengarna skulle föras över, fördes mannen till sin bostad. Där fortsatte mardrömmen.

Rånarna ska ha lagt en sladd runt mannens hals.
Foto: POLISEN
Rånarna ska ha lagt en sladd runt mannens hals.
Foto: POLISEN
Offret hotades att inte anmäla.

Mannen fick armar och ben tejpade. Under natten utsattes han för dödshot och misshandel. Förutom att få ta emot sparkar och slag användes en sax, en kniv och en penna som tillhyggen. Vid ett tillfälle lades en lampsladd runt hans hals och drogs åt, enligt åtalet.

“Jag var tvungen att straffa honom”, ska en av rånarna ha sagt, enligt mannen.

”Våld med tortyrliknande inslag”

Rånarna ska ha öppnat och druckit upp champagne som de hittade i bostaden, och mannen tvingades även att sjukanmäla sig via nätet. På morgonen lyckades rånarna plocka ut mer pengar. Totalt kom rånarna över 24 500 kronor. Innan de försvann fick mannen veta att han inte fick anmäla vad som hänt i lägenheten, men att han kunde anmäla rånet vid skogsdunge för att han då “kommer få ersättning av försäkringsbolaget”, har mannen berättat.

Då rånarna försvunnit lyckades mannen larma polisen.

Med hjälp av telefonanalyser, övervakningsfilmer och genom att säkra dna i mannens bostad, kom polisen rånarna på spåren, enligt åklagaren.

En 16-åring och en 17-åring åtalades nyligen för människorov, grovt rån och övergrepp i rättssak. 16-åring utsatte mannen “för våld med tortyrliknande inslag medan målsäganden legat ner och/eller varit bunden”, enligt åtalet.

Foto: POLISEN
Ungdomarna ska ha hotat med ett pistolliknande föremål.

16-åringen har även åtalats för ytterligare ett fall av övergrepp i rättssak, då han några veckor efter händelsen ska ha ringt upp mannen och hotat att skjuta honom i huvudet om han inte tog tillbaka anmälan.

16-åringen har dessutom åtalas för att ha dödshotat personal vid kriminalvården.

Åklagaren: Slump att mannen föll offer

En 20-årig man har åtalats för försök till bedrägeri, då han ska ha försökt att ta ut pengar på mannens kort under morgonen då mannen fortfarande hölls fången.

– Det har inte funnits någon koppling alls mellan de personer jag åtalat och målsäganden. De har varit ute efter pengar och helt enkelt fått syn på målsäganden då han kom från tunnelbanan. Han gick ensam och lyssnade på musik, och möjligtvis framstod han som ett tänkbart offer, säger Ingrid Viklund.

– Det var en slump helt enkelt.

Vapnet har inte hittats, men baserat på filmmaterial som hittats i en av de åtalades mobiltelefoner, misstänker åklagaren att det handlar om en så kallad gaspistol. Vid något tillfälle visade rånarna upp att det fanns ammunition i pistolens magasin, har mannen berättat.
Mannens målsägandebiträde Mari Schaub vill inte gå in på detaljer, men säger:
– Det här är en oerhört tragisk händelse.

Rättegången pågår och åklagaren vill inte berätta vad hon kommer yrka på för straff.

16-åringens advokat vill inte uttala sig. Aftonbladet har sökt 17-åringens advokat.

Ungdomarna medger vissa delar av händelseförloppet, enligt åklagaren.

20-åringen nekar till brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE