Ministern: SD:s ”trollfabrik” hotar inte EU-valet

Publicerad 2024-05-23

Sverigedemokraternas anonyma konton på sociala medier är inte ett hot mot EU-parlamentsvalet i juni.

Det anser ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), som på torsdagen kallats till försvarsutskottet för att diskutera frågan.

– Det finns ingen sådan bedömning, säger han.

På torsdagen var försvarsminister Pål Jonson (M) och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin kallade till riksdagens försvarsutskott.

Statsråden hade till uppgift att redogöra för anonyma konton i sociala medier.

Besöket föranleddes av de avslöjanden om SD:s anonyma konton i sociala medier, så kallade ”trollfabrik”, som Kalla fakta kommit med tidigare i maj.

Men Carl-Oskar Bohlin var inte helt nöjd med att han kallats till utskottet.

– Jag tycker att det är en liten märklig premiss som vi kallats hit för där vi förväntas använda myndigheterna till att recensera enskilda partier. Det gör vi inte, säger han.

Carl-Oskar Bohlin (M)

”Bör hålla isär”

Ministern påpekar att försvarsdepartementet och de myndigheter som lyder under departementet hanterar den yttre säkerheten för Sverige.

– Det man bör hålla isär är ju den allmänna uppfattningen om olämpligheten i det som har förevarit och försvarsdepartementets beredningsområde, säger Carl-Oskar Bohlin.

Är det din bedömning att EU-parlamentsvalets integritet hotas av SD:s anonyma konton i sociala medier?

– Det finns ingen sådan bedömning från myndigheterna eller försvarsdepartementet.

Vill inte uppmana SD att upphöra med anonyma konton

Carl-Oskar Bohlin säger vidare att Moderaterna anser att SD:s metoder är ”ett olämpligt agerande som skadar tilltron till den politiska debatten och diskussionen”.

Uppmanar du SD att upphöra med de anonyma kontona?

– I egenskap av statsråd värderar jag inte det på det sättet. Som moderat företrädare tycker jag att det är ett olämpligt inslag i debatten därför att det bidrar till att undergräva förtroendet för politiken generellt. Det gäller alla partier som historiskt använt sig av de här metoderna, eller fortsätter att göra det.

S-toppen: ”Kan spela ryssarna i händerna”

Mötet om anonyma konton i sociala medier drog ut på tiden.

Enligt ordförande i försvarsutskottet, socialdemokraten Peter Hultqvist, var diskussionerna omfattande.

– Pål Jonson tog avstånd från den här typen av metoder men man ville inte gå in på om man var beredd att vidta eventuella åtgärder. Man menar att det inte var försvarsdepartementets uppgift, säger han.

– Vi menar att det här påverkar säkerhetsläget i Sverige och bidrar till att skapa motsättningar och kaos vilket kan spela ryssarna i händerna.