Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

TT-AFP

Publicerad 2024-04-23

Ilham Aliyev och Nikol Pasjinjan, ledare för ärkefienderna Azerbajdzjan och Armenien, under ett toppmöte för forna Sovjetrepubliker i S:t Petersburg i fjol.

Armenien och Azerbajdzjan har börjat ”fixa” sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna.

Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev har båda hintat om att ett större fredsavtal är inom räckhåll – men de territoriella tvisterna måste lösas först.

Enligt inrikesdepartementet i azeriska Baku pågår nu ”klargörande av koordinater” på marken i den omtvistade terrängen. Jerevan utesluter samtidigt ”överförande av samtliga delar av Armeniens suveräna territorium” till Azerbajdzjan under den pågående gränsdragningen, uppger det armeniska inrikesdepartementet.

Samtidigt pågår protester i delar av Armenien, sedan premiärminister Pasjinjan nyligen meddelat att Baku ges kontroll över fyra samhällen med dominerande azerbajdzjansk befolkning i det omstridda området.

Avtalet om de fyra byarna – som beslagtogs av armeniska styrkor på 1990-talet – hyllades av internationella diplomater som en milstolpe i den långtgående konflikten mellan länderna.