Läget allt mer kritiskt

Publicerad 2011-08-17

Läkare utan gränser: Det är en mardrömslik situation

DADAAB. Över 100 barn är inlagda på ett av Läkare utan gränsers sjukhus i det kenyanska flyktinglägret Dadaab.

Vissa dagar anländer det omkring 2 000 personer och det totala antalet flyktingar börjar nu närma sig en halv miljon.

– Situationen är mycket allvarlig just nu, säger en gästarbetare i lägret.

Aftonbladet kan som enda svenska tidning rapportera på plats från Dadaab där situationen blir allt mer kritisk. Vissa dagar anländer det omkring 2 000 personer och det totala antalet flyktingar börjar nu närma sig en halv miljon. Alla är på flykt undan torkan, svälten och inbördeskriget i Somalia.

Låga löner

De flyr till fots, ibland upp till 50 mil, innan de når Dadaab där flera av världens största hjälporganisationer finns på plats.

Drygt en tredjedel av alla barn som kommer hit är svårt undernärda och i akut behov av vård. Men i veckan bröt en storskalig strejk ut i ett av de största sjukhusen.

När Aftonbladet i går skulle besöka barnsjukhuset i det största lägret Dagahaley möttes vi av beskedet att den kenyanska personalen lämnat sina arbeten i protest mot låga löner och dåliga arbetsvillkor. Förhandlingar har pågått sedan i måndags, men på onsdagen var personalen tillbaka.

”Extremt allvarligt”

Kvar på sjukhuset låg ett hundratal barn i behov av vård.

– Det är en mardrömslik situation. Läget här är extremt allvarligt och det här är det sista vi behöver, säger en gästarbetare på plats.

37 PROCENT AV BARNEN ÄR UNDERNÄRDA

Just nu råder den värsta torkan i östra Afrika på 60 år. Drygt 12 miljoner människor i Etiopien, Somalia, Kenya, Eritrea och Djibouti drabbas.

I två regioner i Somalia är det enligt FN:s definition svältkatastrof. Övriga platser i regionen med torka har svår undernäringskris.

37 procent av alla barn i regionen under fem år är akut undernärda.

Tusentals flyktingar passerar gränsen till Kenya och Etiopien varje dag.

Det största flyktinglägret i världen, Dadaab i Kenya, rymmer 90 000 människor, men där trängs nu i och kring lägret 470 000 flyktingar, främst från Somalia.

Alla når inte fram till den humanitära hjälpen. Två miljoner kommer att dö till följd av torkan, enligt FN.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln