De ser Breivik som psykotisk – i dag vittnar de

Publicerad 2012-06-14

OSLO. Klockan klämtar i sal 250.

Med bara sju dagar kvar innan rättegången ska avslutas är aktörerna långt efter tidtabell.

– Vi får prioritera rätten framför sömnen, säger åklagare Inga Bejer Engh.

Åklagare och försvarare hade bett om två lediga dagar i nästa vecka, för att på bästa sätt förbereda sina slutpläderingar som sker torsdag och fredag.

Men tiden gick, och vittnesmålen drog ut på tiden.

Det stod snabbt klart att två dagar skulle bli en.

14 läkare vittnar

Och i går, när vittnesmålet med rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim skulle ha börjat, blev det istället Karl Heinrik Melle, gruppledare för den rättsmedicinska kommissionen, som tillbringade hela dagen i vittnesstolen där hans kommission ifrågasattes starkt.

Och idag fortsätter det, som förmodligen är norsk rättspsykiatris hårdaste prövning någonsin, med att Torgeir Husby och Synne Sørheim ska svara på frågor om sin rapport.

De båda är de enda av totalt 14 läkare som anser att Breivik är otillräknelig.

Slutsatsen gjorde de efter att de under en dryg månads tid mellan augusti och september i fjol träffade Breivik på Ilafängelset.

I rapporten berättar de om en man som pratade om att Norge var i inbördeskrig. Att statsministern skulle avsättas. Att han själv borde bli regent.

I sin rapport kallade de honom paranoid schizofren.

”Ett karaktärsmord”

Breivik själv kallade deras undersökning för "ett karaktärsmord” och under hela rättegången är det just den rapporten som han och hans försvarsteam har försökt motbevisa.

– Vi har sedan påsk ungefär haft goda skäl att anse att Breivik kan och bör klassas som tillräknelig, sa hans advokat geir Lippestad så sent som i går eftermiddag.

Och de verkar – åtminstone på papperet – ha oddsen på sin sida. Av totalt 14 läkare är de bara de två som sätter sig i vittnesstolarna klockan nio nu på morgonen som anser att terroristen är galen.

I dag är Torgeir Husbys och Synne Sørheims sista chans att bevisa alla de andra fel.

Aftonbladet bevakar rättegången mot Anders Behring Breivik minut för minut, med stark klockan 08.15.