Här är polisen sämst på att lösa brotten

Publicerad 2012-03-23

De lyckades bara klara upp vart elfte brott

VÄSTMANLANDSPOLISEN FÖRKLARAR SIG  Informatören Åsa Hedin, operative chefen Per Ågren och chefen för utrednings- och lagföringsenheten Björn Wilhelmsson.

Västmanlandspolisen var sämst i landet på att klara upp allvarliga brott under 2010.

Det visar Aftonbladets granskning.

Orsak: De genomförde för dåliga brottsutredningar.

I samråd med Johannes Knutsson, professor vid polishögskolan i Oslo, valde Aftonbladet ut vilka brott vi skulle räkna på för att få en rättvisande bild av vilken polismyndighet som är bäst. Knutsson menade att vi borde räkna på brott mot person (mord, våldtäkt, misshandel) samt stölder och rån.

Klarade upp vart tionde

Inom de brottskategorierna var brottsuppklaringen — fallen när en gärningsman kunde bindas till brott — i hela landet 9,87 procent under 2010. Vart tionde brott klarades alltså upp, enligt Brottsförebyggande rådets siffror som Aftonbladet har använt som underlag.

Sämsta polismyndigheten — Västmanland — lyckades bara klara upp vart elfte brott (8,74 procent).

Björn Wilhelmsson, chef för utrednings- och lagföringsenheten på Västmanlands-polisen, håller med om att förundersökningarnas kvalitet var för låg under 2010:

– Vi har inlett en utökad samverkan med åklagarkammaren. Det är jätteviktigt att få en återkoppling från dem för att kunna rätta till fel och brister.

”Polisen måste bli bättre”

Per Nichols, kammarchef vid åklagarkammaren i Västerås, säger:

– Polisen måste rent generellt bli bättre på att identifiera vilka utredningar som det helt enkelt inte finns anledning att fortsätta, och lägga ner dem i god tid.

Han konstaterar också att polis, åklagare och domstolar i Västmanland i dag slutför brottsutredningar, åtal och domar snabbare än 2010:

– I dag är genomströmningstiden i rättskedjan mycket kort. Jag kan konstatera att 2009 och 2010 såg det inte bra ut i balanserna.

Gävle var bäst

I landets bästa polismyndighet, Gävleborg, klarades vart femte allvarligt brott upp (19,51 procent) under 2010.

– Utredningsverksamheten tillfördes resurser i form av poliser från utryckningssidan under 2010. Ett tiotal utredare tillfördes under den mörka årstiden. Den insatsen hade en oerhörd påverkan, säger Lennart Styrman, kriminalkommissarie vid Gävleborgs-polisen och före detta länskrimchef.