Häktade kvinnan har släppts

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-23

Den 31-åriga kvinnan har försatts på fri fot.

Den 31-åriga kvinna som suttit häktad för morden i Arboga har släppts.

Kvinnan är fortfarande misstänkt för morden och häktad i sin frånvaro i Sverige.

Klockan 23.30 på lördagskvällen släpptes den 31-åriga kvinnan från häktet i Hannover berättar Thomas Klinge vid den tyska åklagarmyndigheten.

– Det finns inte längre någon europeisk arresteringsorder på kvinnan, säger han till aftonbladet.se.

Kammaråklagare Frieda Gummesson bekräftar att hon har hävt arresteringeordern. Orsaken är att den låga misstankegraden mot kvinnan.

Vid gårdagens omhäktningsförhandling valde tingsrätten återigen att bara häkta kvinnan som skäligen misstänkt för morden.

Åklagarens uppfattning är dock att kvinnan fortfarande borde vara häktad med den högre misstankegraden.

– Jag står fast vid att jag inte delar tingsrättens uppfattning och förstår inte hur de har resonerat, säger hon till aftonbladet.se.

Olika uppfattningar

Frieda Gummesson säger att 31-åringen själv har berättat för tysk polis att hon var i Arboga under morddagen, men kvinnans svenska advokat Per-Ingvar Ekblad är av en annan mening.

– Enligt min uppfattning har hon inte medgivit att hon var i Arboga vid den aktuella tidpunkten, där gör vi olika tolkningar, säger Ekblad till Aftonbladet.

Kvinnan är fortfarande häktad i sin frånvaro i Sverige. Frieda Gummesson ser det inte som något stort bakslag att kvinnan släppts ur det tyska häktet och säger att utredningen fortsätter som tidigare.

– Att kvinnan är släppt i Tyskland förändar inte särskilt mycket för vår del, säger hon.

Du menar att det inte försvårar utredningen i Sverige?

– Nej, inte som jag ser det och jag är på inget sätt förhindrad att utfärda en ny arresteringsorder om omständigheterna förändras.

Exempel på sådana omständigheter är provsvar från SKL som binder kvinna vid brottet eller nya uppgifter som på annat sätt stärker bevisningen mot kvinnan.

Trots att kvinnan fortfarande är misstänkt för barnmorden har hon enligt Thomas Klinge inte någon anmälningsplikt till tyska myndigheter. Det innebär att hon fritt kan resa vart hon vill.

Frieda Gummesson medger att det nu finns en risk att 31-åringen avviker. Hon säger att polisen i Sverige nu försöker att få europeisk rättshjälp för att se till att kvinnan inte kan avvika.

Kvinnans tyska advokat, Tanja Brettschneider, bekräftar att hennes klient är frisläppt.

– Hon är fri, säger hon när aftonbladet.se når henne på telefon.

Brettschneider vill inte kommentera fallet eller uppge var kvinnan befinner sig.

– Jag säger inget mer än att hon är fri.

”Ingen bra förklaring”

En europeisk arresteringsorder får bara utfärdas om den misstänkte är häktad på sannolika skäl (den högre misstankegraden), säger överåklagare Nils Rekke vid Riksåklagarens kansli till TT.

Trots det skickades en europeisk arresteringsorder till tyska myndigheter efter de första häktningsförhandlingarna i torsdags.

– Om hon är skäligen misstänkt finns inte förutsättningar för att utfärda en europeisk arresteringsorder. Jag har ingen bra förklaring till detta, säger Rekke till TT.

Han vill inte yttra sig om åklagaren begått ett misstag i det aktuella fallet.