Frossa med frasvåffla

Uppdaterad 2019-03-12 | Publicerad 2008-03-25

Birgit Nilsson Bergström, projektledare på Hembakningsrådet, och hennes dotter Lovisa, 12, bjuder på sina bästa recept.

Frasvåfflor

Ett enkelt och säkert recept på frasiga våfflor! Det går fint att göra smeten i god tid och låta den stå i kylen fram till gräddningen.

8-10 våfflor

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl mjölk

2,5 dl vatten

100 g smält smör

Servering:

Vispgrädde

Sylt och/eller färska bär

Gör så här:

1. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölk och vispa till en slät smet.

2. Tillsätt vatten och det avsvalnade smöret.

3. Grädda våfflor på ganska stark värme. Pensla med lite smör före första våfflan.

4. Servera med grädde, sylt och/eller färska bär. Socker och kanel är också gott till!

Dinkelvåfflor

Matiga våfflor som passar fint som förrätt. Servera med crème fraîche, räkor och rom.

6-7 våfflor

50 g smält smör

3 dl mjölk

1,5 msk rapsolja

2,5 dl dinkelmjöl, fullkorn

0,5 tsk bakpulver

1 krm salt

1 ägg

Servering:

Lätt crème fraîche franska örter

Räkor

Sik- eller löjrom

Ruccola

Gör så här:

1. Vispa samman smör, mjölk, rapsolja, mjöl, bakpulver och salt.

2. Vispa ner ägget och låt stå och svälla i 10 minuter.

3. Grädda våfflor på ganska stark värme.

4. Servera med crème fraîche, några räkor, en klick rom och några ruccolablad.

Chokladvåfflor

Det här är den perfekt efterrättsvåfflan. Servera med vaniljglass och färska bär!

Ca 10 våfflor.

4 dl mjölk

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

3 msk strösocker

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

50 g smält smör

Servering:

Florsocker, gräddglass, färska bär, t ex hallon.

Gör så här:

1. Vispa samman mjölk och ägg.

2. Blanda mjöl, kakao, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ned det i smeten.

3. Blanda ner smöret.

4. Grädda våfflor på ganska stark värme.

5. Sikta över florsocker och servera med glass och färska bär.