40 män i blodigt bråk på flygplan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-11

Supportrar misstänkta för luftfartssabotage

löpte amok i luften Djurgårdens supportrar misshandlade och hotade passagerare och kabinpersonal på flighten från Malmö till Stockholm i går kväll. En person slogs blodig och fick plåstras om av en sjuksköterska som fanns ombord. Sju män misstänks nu för brott och riskerar fängelse i upp till fyra år.

Djurgårdens supportrar misshandlade och satte skräck i passagerare och flygpersonal på 10 000 meters höjd.

– Ordningen ombord var så stökig att man var beredd att avbryta flygningen flera gånger, säger Bengt Kihlberg, inre befäl vid Västerortspolisen.

Sju män är nu misstänkta för luftfartssabotage.

Polisen väntade på huliganerna på Bromma flygplats.

Efter Djurgårdens förlust mot Malmö FF skulle fotbollssupportrarna flyga hem till Stockholm i går kväll.

Redan innan Malmö Aviation-planet lyft började oroligheterna.

En passagerare blev misshandlad när planet rullade ut mot startbanan. Även en flygvärdinna blev hotad. Då rullade planet tillbaka och polis tillkallades.

Fem supportrar togs av Skånepolisen.

– Det var kaptenens beslut, säger Anders Sahlin vid polisen i Ystad.

”Säkerhetsrisk”

Två anmälningar om misshandel upprättades.

Planet lyfte sedan mot Bromma flygplats utanför Stockholm, men oroligheterna fortsatte direkt.

– Det handlar om 30 till 40 personer. Det var en säkerhetsrisk att fortsätta flygningen, men man bestämde sig ändå för att slutföra den, säger Bengt Kihlberg vid polisen i Västerort.

Passagerare som Aftonbladet pratat med vittnar om en mycket hotfull stämning där varken kabinpersonalen eller passagerare vågade göra något.

– Supportrarna hotade och skrek. Flygvärdinnorna var chockade. Att det skedde uppe i luften var mycket obehagligt, säger en resenär.

Piloten övervägde att nödlanda. Men fullföljde flighten – klockan 21.30 landade planet på Bromma flygplats. Supportrarna togs åt sidan.

Kan bli portade

– Sju av dem är nu misstänkta för luftfartssabotage, som detta brott rubriceras som. Dessa sju är identifierade och vi vet vem som har gjort vad, säger Kihlberg.

Maxstraffet för brottet är fängelse i fyra år.

I dag har Malmö Aviation krismöte om skräckfärden.

– Vi har tagit om hand om vår personal. Nu uppmanar vi alla passagerare som var med på flighten och utsattes för detta att höra av sig till oss, säger Olof Löfgren, pressansvarig vid flygbolaget.

På mötet kommer man även att diskutera möjligheten att porta de misstänkta supportrarna från att resa med Malmö Aviation.