Google lanserar nättestamente

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2013-04-12

Avgör hur dina digitala kvarlevor ska hanteras efter din död

Google lanserar nät-testamente för dina digitala kvarlevor.

Internetjätten Google ger sig nu i kast med en av de stora frågorna.

Vad händer efter döden?

Med dina digitala kvarlevor alltså.

Google lanserar nu en tjänst som låter användaren avgöra vad som ska hända med allt material du laddat upp på nätet – efter din död.

Med det ”digitala testamentet” avgör användaren själv vad som ska hända med bilder, videoklipp eller mejl som du har sparat i någon av deras tjänster när livet tar slut, skriver BBC.

Välj dataarvinge

Bland annat ska det gå att välja att all data ska raderas efter en förutbestämd tidsperiod. Eller så kan man välja en arvinge till sina digitala ägodelar.

”Vi hoppas att den här nya tjänsten kommer låta dig planera för livet på andra sidan på ett sätt som skyddar ditt privatliv och din säkerhet. Och gör livet lättare för dina älskade när du är borta” skriver Google i ett blogginlägg.

Den som nyttjar tjänsten ska kunna välja på att få sin data raderad efter mellan tre och 12 månaders inaktivitet. Alternativt att en utvald kontakt får ta över allt eller delar av materialet, skriver BBC.

Varning innan det raderas

Enligt företaget lanserar man tjänsten efter att internetanvändare världen över har uttryckt oro över vad som ska hända med deras digitala kvarlevor, skriver BBC.

Men innan ett helt liv på nätet försvinner ut i cyberrymdens Hades så kommer Google skicka ut en varning om att det raderas – utifall att någon helt enkelt bara tagit en internetpaus.

Följ ämnen i artikeln