Utpekad ung nazist åtalas för brutalt knivmord

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2013-02-21

22-årige Joakim Karlsson knivhöggs besinningslöst i bröstet i centrala Vallentuna. Sedan stampade gärningsmannen och hans medhjälpare på hans ben, armar och huvud.

Joakim avled senare av skadorna.

En 18-årig man, utpekad som nazist, åtalas för det brutala knivmordet.

Enligt åtalet ska 18-åringen ha utfört dödsmisshandeln den 21 september förra året i samförstånd med en annan person.

Joakim fick sammanlagt åtta sårskador i bröstet efter knivhuggen, blödningar i huvudsvålen och underhudsblödningar på armar och ben.

Nio dagar senare avled han till följd av skadorna.

Läkarna konstaterade att Joakim var hjärndöd och respiratorn stängdes av.

Enligt åklagaren har den 18-årige utpekade nazisten berövat Joakim livet med uppsåt.

Nekar till brottet

Efter att tv-programmet "Efterlyst" tagit upp fallet strömmade tipsen in till polisen, den 1 november häktades 18-åringen.

Han åtalas för mord alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

18-åringen förnekar brott.

Flertalet vittnen ingår i bevisningen. De ska enligt åtalet ha sett 18-åringen på en fest och kan styrkas hans delaktighet i mordet.

Den man som höll i festen hade sms-och telefonkontakt med honom under mordnatten.

Blod har säkrats

En jämnårig kamrat till 18-åringen, som fram till i måndags var misstänkt för delaktighet i mordet, vittnar om hur han stött på Joakim i Vallentuna centrum och sett 18-åringen.

Den kniv som gärningsmannen ska ha använt togs i beslag den 29 september. Blod från Joakim har säkrats i slidan på kniven.

Misshandeln fångades på övervakningsfilm, gärningsmännens klädsel och skor stämmer med de som 18-åringen bar under mordnatten.

Enligt "Efterlyst" bar 18-åringen och hans kamrater flygblad på sig då de greps som tillhörde naziorganisationen Svenska Motståndsrörelsen. Ett vittne ska ha berättat för polisen att 18-åringen och hans kamrater tillhör nazistorganisationen.

ANNONS