Bert Karlsson drog in 88 miljoner på sina asylboenden

Publicerad 2014-12-11

Bert Karlsson, 69, drog in 88 miljoner kronor i år på sina asylboenden.

Samtidigt är han kritisk mot systemet.

– Jag kommer med lyxhotell och jämförs med rivningshus i Norrland, säger han till DI.

Den forne Ny demokrati-politikern och skivbolagskungen Bert Karlssons bolag Jokarjo har växt från fyra asylboenden till 26 stycken mellan år 2013 och 2014, skriver Dagens Industri. På hans boenden har 3 800 personer fått ett hem.

I november intervjuade Aftonbladet Karlsson om hans boenden och vinsterna:

– Det vet jag inte, lilla du, det beror på beläggningsgrad. Vi tjänar på stordriften, men det är inga storvinster, det kan jag garantera, sa han då till Aftonbladets reporter Lisa Röstlund.

Nu har DI svaret.

Störst i branschen

Hans bolag omsätter 350 miljoner kronor och intäkterna från Migrationsverket är störst i branschen – 88 miljoner kronor mellan januari och november, enligt en granskning Dagens Industri har gjort.

40 miljoner mer än närmaste konkurrent.

Han säger till tidningen att hans boenden inte bara tjänar pengar åt bolaget. Om företaget omsatte en miljard menar Karlsson att 950 miljoner går tillbaka till samhället genom bland annat arbetstillfällen.

Och Bert Karlsson är kritisk till systemet med asylboenden som han själv gör mångmiljonvinster på, skriver DI. Han tycker bland annat att de asylsökande bör få arbeta eller praktisera mot betalning samt lära sig svenska så snart som möjligt.

”Har egen fritidsledare”

Han anser också att Migrationsverkets upphandlingar är för fokuserade på priset utan att tillgodose kvaliteten där han håller sina boenden högst.

Bert Karlsson säger att hans anläggningar inte går att jämföra med konkurrenternas som han kallar ”rivningshus i Norrland”.

– Vi går långt utanför ramarna. Lördagsgodis är det ingen annan än vi som har. Vi tar dem på cirkus och trav och gör aktiviteter. Vi har en egen fritidsledare, en kille från Kongo, som åker runt på alla mina anläggningar och har aktiviteter, säger Bert Karlsson till DI.

I intervjun säger han också att han står för samma åsikter som han gjorde 1992 när Ny demokrati var på tapeten: att människor ska tas om hand.

Bert Karlsson har planer på att öppna ytterligare 17 asylboenden, skriver DI.

Följ ämnen i artikeln