Karlsson hotar lägga ned asylboenden

Publicerad 2014-10-06

Bert Karlsson.

Bert Karlsson rasar mot uppgörelsen om stopp på vinstjakt i välfärden.

Skulle det bli verklighet skulle han inte kunna driva sina 36 asylboenden, uppger han.

– Då får de bygga tältläger. Men det kanske är det de vill, säger han till Aftobnladet.

Bert Karlsson driver i dag 36 asylboenden över hela Sverige. 14 av dem vann han upphandling om i dag. Aftonbladet besökte ett av hans boenden i januari.

"Jag har redan sänkt vinsterna"

Regeringen och Vänsterpartiet presenterade i dag en uppgörelse om att starta en utredning för att stoppa vinstjakt i välfärden, inklusive vård, skola och omsorg.

Asylboenden lovade de rödgröna återkomma till. Det får Bert Karlsson att rasa.

– De vet inte vad de pratar om. Ingen har brytt sig om att ta reda på verkligheten över huvudtaget. Det är därför SD går framåt.

Enligt Karlsson har han redan medverkat till att begränsa vinsterna.

– Jag sänkte alla priser i branschen med hälften. När jag gick in i branschen för två år sedan låg priserna per dygn på 550-600 kronor per dygn. Nu är taket på 350 kronor. De har ju redan tagit bort storvinsterna i branschen. Du kan titta på vad staten betalar till sig själv. Staten betalar kommunerna 2 500 kronor per ensamkommande barn till kommunerna. Det är tio gånger mer i pris.

"En skrivbordsprodukt"

– Det viktiga är ju inte vinsterna utan hur man sköter det. De borde ställa ännu hårdare krav, ta bort alla dåliga aktörer, se till att det funkar. Gör riktiga upphandlingar och ge uppdraget till dem som är billigast men se till att behålla kvaliteten. Gör ordentliga kontroller, det är ju det som falerat även i välfärden.

– Det här är en skrivbordsprodukt som inte har kontakt med verkligheten. Du får inte ta ut vinster om du inte har personal, som Migrationsverket gör, för det går inte. Vi har till exempel infört nattjour, att personal finns tillgänglig dygnet runt, trots att man enligt upphandlingen inte behöver vara där efter klockan 16.

Däremot är Bert Karlsson emot riskkapitalbolag.

– De ska över huvudtaget inte få vara med på det här. Kriteriet ska vara att man betalar skatt i Sverige.

"Stäng ställen som missköts"

Karlsson menar även att privat drift av asylboenden kan ge invandrare jobb.

– Vi har 300 anställda, och av dem är många invandrare på grund av att de kan språket, kulturen och de jobbar bra.

I slutet av september uppmärksammades ett boende i Kramfors där ägarna gjorde miljonvinst medan de boende tvingas leva i misär.

– Om du ska sköta asylboenden måste du tycka om det. Stäng sådana ställen direkt. Sköter man inte ställena ska man inte ha några ställen.

Hur mycket tjänar du på dina asylboenden?

– Det vet jag inte, lilla du, det beror på beläggningsgrad. Vi tjänar på stordriften, men det är inga storvinster, det kan jag garantera. Det är bara att räkna: tre mål mat om dagen, hyra och löner. Man måste ha riktiga fastigheter och riktiga löner. Följer man svensk lagstiftning måste du ha de här pengarna och du gör inga storvinster.

"Då får de bygga tältläger"

Men genomför regeringen och V begränsningarna så att maximal avkastning på insatt kapital blir 5 procent, menar Karlsson att systemet rasar.

– Då får vi inga anläggningar, då kan vi inte driva några anläggningar. Skulle de göra en sådan förändring får de bygga tältläger, det kan jag lova. Men det kanske de vill. De kanske inte vill att det ska fungera. Jag vet nog vad Socialdemokraterna egentligen vill.