L-källor om viskningen: Visar att de blivit kompisar

Uppdaterad 2024-06-14 10.17 | Publicerad 2024-05-24

Johan Pehrsons viskning till Jimmie Åkesson visar att de båda har blivit bra kompisar, menar L-källor.

Ilskan i partiet beskrivs som värre än på mycket länge – men av rädsla att åka ur EU-valet håller man tyst.

– Johan Pehrsons agerande är obegripligt, slarvigt och vårdslöst, säger en källa i partiet.

”Lite mer tjafs” sa Johan Pehrson (L) till Jimmie Åkesson (SD) i riksdagens plenisal, sekunden innan de båda skulle debattera mot varandra. Åkesson svarade med en knuten näve.

Scenen har fått oppositionen att gå i taket och hävda att Pehrson ägnar sig åt teater.

Även inom Liberalerna finns enligt Aftonbladets källor ett missnöje med partiledarens agerande. Att gå ut hårt och fördöma SD:s anonyma konton när man sedan visar en helt annan sida i talarstolen sänder ut konstiga signaler till allmänheten, menar en källa.

Bilden som förmedlas är då att fördömandet inte har någon som helst inverkan på relationen mellan partiledarna. I själva verket har Johan Pehrson och Jimmie Åkesson blivit bra kompisar och det är inget som tas emot väl av deras väljare, resonerar källan vidare.

Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L)

Gillar varandra och har samma stil

En annan L-källa är inne på samma linje.

– De har blivit kompisar helt enkelt. Det blir man väl när man samarbetar så här. Man fick den bilden redan i Svenska dagbladets artikel om hur det gick till när Tidöavtalet skrevs under. De gillar varandra och de har lite samma stil, säger källan.

– Jag tror Johan Pehrson är genuint upprörd över trollkontona, men samtidigt är han oerhört inne på att fortsätta det här samarbetet. Det är det som återspelglas här.

En person i L med vittnar om att Kalla Faktas avslöjande, och SD:s agerande efteråt, har orsakat betydligt mer intern splittring och ilska inom Liberalerna än vad som framkommit utåt. Personen berättar att partiets riksdagsledamöter känner sig förnedrade av att SD snarare skämtar bort Liberalernas krav på att stoppa de anonyma kontona.

Johan Pehrson (L) under debatten.

Skrattar oss rakt i ansiktet

Irritationen växte ännu mer efter Expressens uppgifter att de två SD-medarbetarna skämtade med Pommac och studentskyltar efter att ha fått en utbildning i Tidösamarbetets respektklausul.

– Det är ingen tvekan om att de skrattar sina samarbetspartier rakt i ansiktet. De drar också undan mattan för Kristersson och får honom att framstå som ett fån, säger en L-källa.

Det interna missnöjet i L hade hörts mer utåt om det inte vore för EU-valet, menar en L-källa. Partiet ligger illa till i flera opinionsmätningar, i Aftonbladet/Demoskops senaste väljarbarometer får L endast 2,8 procent.

– Folk biter ihop. Prio ett är att behålla vårt mandat i parlamentet, säger en källa.

Aftonbladet har utan framgång sökt Johan Pehrson. Hans pressekreterare Elin Olofsson förklarade viskningen i en kommentar till Aftonbladet i går.

”Johan konstaterar på väg fram i talarstolen under en EU-debatt att han i sin replik på Jimmie Åkesson ska fortsätta tjafsa mot Sverigedemokraterna om EU och deras Swexit-fantasier”,”

Pehrson viskade ”lite mer tjafs” till Åkesson under torsdagens riksdagsdebatt.