Breivik hotar att svälta sig till döds

Uppdaterad 2016-10-03 | Publicerad 2015-09-30

Livet i fängelset har blivit sämre för terroristen Anders Behring Breivik.

Då kräver han förändring – och hotar med att ta sitt liv.

”Jag orkar inte mer”, skriver han i ett öppet brev enligt norska medier.

Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik sitter bakom lås och bom i Skiens fängelse efter Utøya-attacken i juli 2011.

Där fick han 2 september nya mer stränga fängelseförhållanden.

Dessa gillar han inte och kräver en lindring, och har börjat svälta för att få sin vilja igenom.

”Om inte 2 september-upptrappningen omvänds kommer jag att till slut att hungerstrejka fram till min död. Jag orkar inte mer”, skriver terroristen i ett öppet brev, enligt norska Nettavisen.

Vill anmäla minister

I och med de nya förhållningsreglerna får han bara använda en av de två isoleringsceller som han haft tillgång till, i 23 timmar om dygnet.

Breivik menar att de nya reglerna är ”omänskliga” och de ska ha tvingat honom att avsluta studier vid Oslos universitet. Han klagar också på att han inte i tillräckligt stor utsträckning kan umgås med andra interner, och att han bara kan föra samtal genom en lite lucka i celldörren.

Det öppna brevet ska ha skickats till både svenska och norska redaktioner samt till fängelsechefen Ole Kristoffer Borhaug, den norska kriminalvårdens direktör Marianne Vollan och justitieminister Anders Anundsen.

Den 36-årige Breivik uppger också att han har för avsikt att anmäla justitieminister då han anser sig ha blivit grovt misshandlad under fyra år.

”Samma möjligheter”

Misshandeln ska enligt Nettavisen bland annat ha inneburit:

• 2,5 år i isoleringscell med bara fem minuters mänsklig kontakt per dag.

• Brev och besöksförbud under 4 år.

• Minst 884 nakna kroppsbesiktningar.

• Cirka 3 600 tillfällen då han handfängslats.

Breivik, som mördade 77 personer, är den ende fången i Norge som just nu sitter på en avdelning för särskilt hög säkerhetsnivå.

– Rent generellt kan jag säga att folk som sitter på den avdelningen har en något mer begränsat rörelsemönster än andra. Men de erbjuds nästan exakt samma möjligheter som andra, säger fängelsechefen Ole Kristoffer Borhaug till Nettavisen.

Följ ämnen i artikeln