Juncker: ”Klockan klämtar”

Publicerad 2015-09-09

Nära en miljon människor korsar Medelhavet för att söka asyl i Europa i år och under 2016, uppskattar FN. Nu ökar pressen på länder världen över att ta emot fler flyktingar.

Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är läget akut och kräver handling:

– Jag hoppas verkligen att alla den här gången kommer att vara med.

Inom EU ligger fokus i dag helt på flyktingsituationen. I sitt årliga "läget i unionen"-tal vid EU-parlamentet i Strasbourg talade Jean-Claude Juncker på förmiddagen i skarpa ordalag om krisen.

– Nu måste vi vara ärliga. Klockan klämtar. . . Vår högsta prioritet just nu måste vara att tag i flyktingkrisen, säger Juncker.

– Siffrorna är enorma och skrämmer många. Men nu är inte tid för rädsla. Nu är tid för ett modigt agerande.

Han sa också att EU-kommissionen, som väntat, vill att medlemsländerna på måndag enas om fördelning av 160 000 asylsökande som anlänt till Italien, Grekland och Ungern. Liknande förslag har tidigare mött hårt motstånd från en del länder.

– Jag hoppas verkligen att alla den här gången kommer att vara med. Vi behöver handling. . . Vi talar om människor – inte om siffror, säger Juncker.

– Vintern kommer. Vill vi verkligen se folk sova på järnvägsstationer och i kalla tält?

Lågt räknad siffra

Det är flyktingorganet UNHCR som beräknar att totalt minst 850 000 människor väntas göra den livsfarliga båtresan över Medelhavet under 2015 och 2016, rapporterar Reuters. Katastroferna med överfulla båtar som kantrat är många och bara i år har över 2 500 personer dött.

400 000 väntas komma över havet i år och minst 450 000 under nästa år, enligt UNHCR. Siffran för 2015 kan vara lågt räknad då redan 366 000 gjort resan hittills. Men färre väntas under hösten när vädret blir kallare.

– Uppenbarligen blir diskussionen i Europa den här veckan ytterligare mer akut. Det är tydligt att det inte kan handla om en tysk lösning på ett europeiskt problem, sade UNHCR:s talesperson Melissa Fleming på tisdagen, enligt Reuters.

Tyskland har meddelat att landet ämnar ta in långt fler flyktingar än vad andra EU-länder hittills åtagit sig.

Uppmanar till globalt ansvar

FN:s sändebud för migration, Peter Sutherland, uppmanade till en "rättvis fördelning" inom EU, enligt Reuters. Han krävde även att andra länder – som USA, Gulfstaterna och Japan – tar sitt ansvar. Vita huset meddelade på tisdagen att man överväger vissa åtgärder, och Australiens premiärminister Tony Abbot sade i dag att landet ska acceptera 12 000 nya syriska flyktingar.

Venezuela lovade på tisdagen att ta emot 20 000 syrier.

Krisläget ska diskuteras av EU-ländernas justitie- och inrikesministrar i Bryssel vid ett extrainsatt möte på måndag. Sannolikt får de då också sällskap av sina stats- och regeringschefer – åtminstone enligt Polens premiärminister Ewa Kopacz, som skvallrar om att nästkommande toppmöte – inplanerat till oktober – troligen kommer att flyttas.

– Sannolikt kommer mötet att flyttas till ett tidigare datum utifrån vad jag känner till efter samtal med mina kollegor i EU, sade hon till den lokala tv-kanalen TVP på tisdagskvällen.

Säkra länder

Juncker sa också i sitt tal att kommissionen föreslår att vissa länder förklaras som "säkra länder", varifrån asylsökande utan tillräckliga skäl snabbt ska kunna skickas tillbaka.

– Vi måste skilja på dem som är i behov av skydd och de som lämnar sina länder av andra anledningar, säger Juncker, som bland annat menar att alla länder som EU medlemskapsförhandlar med – exempelvis Turkiet och Serbien – måste kunna räknas som säkra.

TT-Aftonbladet