Vad ska hända med katten Larry?

Uppdaterad 2022-07-09 | Publicerad 2022-07-08

Katten Larry är en älskad politisk spelare i Storbritannien.

När Boris Johnson lämnar 10 Downing Street frukar många britter att katten ska göra detsamma.

Nu har Larry gett ett tydligt besked om sin framtid i maktens centrum.

Under den tid av kaos som präglat engelsk politik har många väljare vänt blicken mot en av nationens främsta symboler för institutionell stabilitet och demokratisk ordning.

Det vill säga katten Larry.

Boris Johnsons tre år av skandaler

I elva år har Larry residerat i 10 Downing Street – vilket är längre än någon brittisk premiärminister har uppehållit sig i huset i Westminster – och tjänstgör där som Chief Mouser i regeringsdepartementet Cabinet Office.

Granskar antika möbler

Till katten Larrys officiella förpliktelser, skriver The Mirror, hör bland annat att välkomna gäster till 10 Downing Street, inspektera husets säkerhetssystem och att granska det antika möblemangets tupplurskvaliteter.

En fråga som många britter nu ställer sig är vad som kommer hända med Larry när hans chef Boris Johnson tvingas flytta ut ur huset. Kommer den vanärade premiärministern ta den älskade 15-åriga katten med sig? Eller kommer Larry i likhet med en betydande del av premiärministerns närmaste anhängare helt enkelt säga upp sig?

Larry har bott på 10 Downing Street i elva år – och har inga planer på att lämna.

Krävde hans avgång

Faktum är att Larry i dagarna via sitt twitterkonto ställt ett ultimatum till Boris Johnson.

– Antingen lämnar han eller så gör jag det, skriver Larry med hänvisning till att hans samvete inte tillåter honom att fortsättningsvis leva under samma tak som premiärministern.

Två dagar efter katten Larrys uppmaning till Boris Johnson att lämna premiärministerposten gjorde han mycket riktigt det.

För att undvika ytterligare missförstånd inskärpte Larry samma dag på Twitter att han inte är ”Boris Johnsons katt”.

– Som alla premiärministrar är [Boris Johnson] bara en tillfällig gäst på 10 Downing Street. Jag bor här permanent. När han äntligen lämnar så blir jag kvar, uppger katten och fortsätter:

– Ja, allt det här är väldigt pinsamt, men nu är det snart över.

Tillhör den permanenta staben

Att katten Larry inte tillhör en enskild individ har tidigare bekräftats av den tidigare premiärministern David Cameron som 2016 en gång för alla slog fast att Larry är en tjänsteman och tillhör 10 Downing Streets permanenta stab.

Larry har tidigare väckt internationell uppmärksamhet genom att ta fatta posto under USA:s förra president Donald Trumps limousine ”The Beast”.

Tilltaget sinkade expresidentens schema eftersom Larry vägrade att lämna sin plats under bilen. Liksom han resolut vägrar att lämna sin post i den brittiska politiska maktens epicentrum.

Boris Johnson meddelade på torsdagen att han lämnar posten som premiärminister.