Första bombfria korridoren ut ur Mariupol

Uppdaterad 2022-03-15 | Publicerad 2022-03-14

En bombfri väg har öppnats i Mariupol.

För första gången kan civila fly genom en humanitär korridor ut ur spökstaden.

”Staden fortsätter att bombas men den här vägen beskjuts inte”, säger Andrei Rempel på Mariupol stad till Reuters.

Följ ämnen
Ukraina

Striderna fortsätter att rasa i ukrainska hamnstaden Mariupol. I tio dagar har invånarna blivit lovade en humanitär korridor för att kunna fly, rapporterar Reuters.

Men eldupphöret har brutits och planerna grusats.

Under måndagen lyckades den första konvojen med civila lämna staden efter att en väg skonats från bomberna. Det hårt ansatta området har varit omringat av ryska trupper sedan början av kriget.

”Klockan 11.00 öppnade ryssarna en vägspärr och de som hade bilar och bränsle lämnade Mariupol i riktning mot Zaporizhzhia”, säger Andrei Rempel, representant för Mariupol stad till Reuters.

Ska passera flera vägspärrar

160 fordon har lyckats lämna staden i riktning mot Zaporizhzhia.

”Staden fortsätter att bombas men den här vägen beskjuts inte. Vi vet inte när de första bilarna kan nå Zaporizhzhia eftersom det finns flera vägspärrar som ska passeras under färden”, säger han till Reuters.

Senare under eftermiddagen uppgav Petro Andriushchenko, rådgivare till Mariupols borgmästare, att konvojen skulle passera vägspärrar i Melekine, Portovske, Manhush, Tokmak och Berdyansk för att slutligen nå Zaporizhzhia. En resa på drygt 30 mil. Berdyansk kontrolleras av ryska styrkor.

”Just nu är det inga problem att passera vägspärrarna. Vi kan inte garantera säkerheten i korridoren. Men det är den enda korridoren som har tillåtits officiellt och som faktiskt fungerar i dag”, säger han enligt CNN.

Stoppade konvoj med förnödenheter

Mariupol med 400 000 invånare uppges vara en av de hårdast drabbade städerna av kriget. Hundratusentals människor är instängda utan mat, vatten och övriga förnödenheter. Samtidigt som fordon tilläts lämna staden på måndagen anklagas Ryssland för att ha nekat en konvoj med förnödenheter att åka in i Mariupol, rapporterar Reuters.

Omkring 2 500 civila uppges ha dött i Mariupol enligt lokala myndigheter.