Danmark tvärbromsar för att vända virusvågen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Muterad minkcorona ökar i takt med nya rekordsiffror.

Nu stänger Danmark ned stora delar av landet – för resten av året.

– Vi riskerar att epidemin löper vilt, säger statsminister Mette Frederiksen.

Coronasiffrorna i Danmark växer. Söndagens 1 745 nya registrerade fall var ett nytt dygnsrekord och antalet som vårdas på sjukhus har ökat till 302 patienter. Danska Statens Serum Institut förutspår att 4 000 nya personer kommer att smittas per dygn fram till jul om spridningen fortsätter i samma takt, rapporterar TV2.

Under en presskonferens presenterar nu statsminister Mette Frederiksen en rad nya åtgärder som ska stoppa virusets framfart.

Restauranger, barer, gym, biografer och teatrar ska från och med onsdag stängas i 38 kommuner. Köpenhamn, Århus och Odense är med på listan över kommuner som kommer vara utan krog- och restaurangliv – fram till den 3 januari.

”Kalla månader framför oss”

I samma kommuner skickas elever från årskurs fem och uppåt hem för distansutbildning och förlängt jullov.

– Dagens meddelanden är nedslående för många. Vi har kalla månader framför oss och nu är det med nya begränsningar, säger statsminister Mette Frederiksen under en presskonferens och fortsätter:

– Infektionstrycket i Danmark är för högt och den ökning vi har sett är oroande. Vi måste få bättre kontroll före jul. Vi riskerar att epidemin löper vilt i januari och februari.

Maxantalet för antal personer som får samlas är fortsatt tio personer, även under jul. De nationella restriktionerna som redan finns förlängs till den 28 februari.

På fredagen höjdes området kring Köpenhamn för första gången till risknivå fyra av fem nivåer på covidskalan.

Mette Frederiksen, Danmarks statsminister.
Foto: Mads Claus Rasmussen / TT
Mette Frederiksen, Danmarks statsminister.

Virus-ovänliga gågator

Danskarna vaknade redan i dag upp till nyinförda åtgärder. En av världens kanske mest kända shoppinggator, Ströget i Köpenhamn, enkelriktas från och med i dag – tillsammans med en rad andra gågator runt om i landet.

Detta för att julshoppare ska träffa så få personer som möjligt, och på så vis minska risken för att smittas och smitta.

Från och med i dag får även stora matbutiker i Danmark enbart ha enkelriktade gångar.

Mink-corona ökar bland människor

Samtidigt kommer beskedet att en allt högre andel av coronasmittan bland danskarna visar sig komma från minkar, enligt SSI, danska Statens Serum Institut.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om den muterade minkvarianten av covid-19, som bland annat fick Danmark att fatta beslut om att avliva miljontals minkar.

Minksmittan visar sig nu vara större bland människor än man tidigare trott. Bland de personer som konstaterats smittade av corona i Nordjylland exempelvis, hade andelen fall med minkcorona ökat från 17 procent vecka 44 till 31 procent vecka 47.

I södra Danmark har andelen minksmitta hos coronapositiva människor ökat från 11 procent vecka 46 till 21 procent vecka 47.

Tyra Grove Krause, infektionsepidemiolog och avdelningschef på SSI, uppger i ett pressmeddelande att man nu håller på att vidare analysera omfattningen av de olika virustyperna.

Totalt har 90 603 rapporterats smittade med corona i Danmark, och 885 personer har dött.

Foto: Johan Nilsson/TT
Fullsmockat på Ströget 2017.

PODD Så ska du tänka kring hälsoångesten

Aftonbladet Daily, med psykologen Susanna Österman.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE