Tullen grundlurade smugglaren – bytte narkotikan mot kol

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:

NYHETER

En man förde in 147,5 kilo cannabis över Öresundsbron – men upptäcktes av tullen, som i hemlighet bytte ut narkotikan till kol.

Lasten fördes vidare till Halmstad och där kunde chauffören och två andra män gripas. De dömdes i tingsrätten till flera års fängelsestraff.

Nu skärper Hovrätten domarna.

På två av de omkring 18 lastpallarna i lastbilen hittades cannabis. De två lastpallarna där cannabiset var är utpekade på bilden.
Foto: Tullverket
På två av de omkring 18 lastpallarna i lastbilen hittades cannabis. De två lastpallarna där cannabiset var är utpekade på bilden.

Det var i slutet av april förra året som en lastbilschaufför körde över bron och stannades för kontroll vid Lernacken i Malmö. När personal från Tullverket kollade igenom lasten upptäcktes 147,5 kilo cannabis. I hemlighet beslagtogs narkotikan och lasten byttes ut till kol och jord– och chauffören fick efter några timmar ovetandes köra vidare.

Chauffören körde till Halmstad där två män mötte upp honom, tog emot och packade om lasten och körde vidare. Men vad de inte visste var att i Halmstad så väntade spaningspersonal på männen. Alla tre greps – de två männen som lastade greps i Halmstad, och lastbilschauffören greps när han åkt tillbaka till Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT
Tulltjänstemän utanför tullens lokaler vid Öresundsbrons betalstation på Lernacken. Arkivbild.

Lastbilschauffören dömdes i november mot sitt nekande till fängelsestraff i fyra år och elva månader av Malmö Tingsrätt. Nu skärper Hovrätten över Skåne och Blekinge domen till fem och ett halvt års fängelse. Lastbilschauffören menar att han inte visste vad som var i lasten, och att han körde den till Sverige under hot från en annan person.

De två männen som mötte upp chauffören i Halmstad för omlastning dömdes båda till flera års fängelse. Ena mannen dömdes till tre år och elva månaders fängelse för ringa narkotikabrott samt försök till grovt narkotikabrott. Hans straff skärps nu till fyra år.

Den andra mannen, som även han dömdes för försök till grovt narkotikabrott men som också dömdes för narkotikabrott samt brott mot vapenlagen efter att kulpatroner hittats i hans hem, dömdes i tingsrätten till fyra år och en månads fängelse. Hans straff skärps av Hovrätten till fängelse i fyra år och två månader.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE