Azras lillebror dog av hjärtstopp – hedras med stor insamling

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Azra Beslagic med lillebror Emir under ett lopp i Lund som de sprang tillsammans. Planen var att de skulle springa det varje år tillsammans, berättar Azra.
Foto: PRIVAT
Azra Beslagic med lillebror Emir under ett lopp i Lund som de sprang tillsammans. Planen var att de skulle springa det varje år tillsammans, berättar Azra.

NYHETER

Azra Beslagic förlorade våren 2015 sin lillebror Emir i plötsligt hjärtstopp. 

Nu har familjen samlat in över 100 000 kronor till forskning om hjärt- och lungsjukdomar.

– Det känns verkligen fantastiskt att forskningen kan få ett så stort stöd och att Emirs anda får leva vidare, säger Azra Beslagic till Aftonbladet.

Malmöbon Azra Beslagic’s lillebror Emir fick diagnosen långt QT-syndrom (LQTS) när han var nio år. Syskonen är uppväxta i Småland, men Azra bor i Malmö och jobbar i Köpenhamn. Hösten 2014 flyttade Emir till Lund för att studera på universitetet.

När Emir Beslagic våren därpå var ute på en utlandsresa tillsammans med vänner stannade plötsligt hans hjärta.

– Trots upprepade försök med hjärt- och lungräddning kunde man inte rädda hans liv. Han var bara 20 år när han gick bort, säger Azra Beslagic.

Foto: PRIVAT
Emir var väldigt engagerad och spelade både mycket teater och musik, berättar Azra.

Azra beskriver sin lillebror som en omtänksam kille som brydde sig väldigt mycket om att hjälpa andra.

– Han har alltid varit en person som har ägnat väldigt mycket tid och energi till att både finnas där, ta hand om och ställa upp för andra. Det kan vara oavsett om det är vänner, familj eller organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter. Det har alltid varit en så stor del av hans persona, säger Azra Beslagic.

Strax efter begravningen bestämde sig Azra, hennes mamma Maida och Azras sambo Johan för att starta en insamling till forskning om hjärtsjukdomar. Eftersom Emir hade diagnosen LQTS var det självklart att pengarna skulle gå till Hjärt-Lungfonden, berättar Azra.

– För vår del föll det sig så naturligt i all sorg och den kaotiska tiden att göra någonting för att hedra hans minne och sån som han var som person. Men också för att förhoppningsvis kunna hjälpa andra att inte behöva hamna i samma sits som vi, och bidra till att forskningen kan gå framåt, säger Azra Beslagic.

Foto: Privat
Azra Beslagic.

Insamlingarna för att hedra Emirs minne och att sprida kännedom om LQTS har blivit flera, och görs nu årligen. Totalt har de nu samlat ihop över 100 000 kronor till Hjärt-Lungfonden.

– Det känns verkligen fantastiskt att forskningen kan få ett så stort stöd och att Emirs anda får leva vidare. Det hade förstås inte gått utan alla de som har valt att stötta oss, både med donationer och uppmuntran. Vi kan omöjligen sätta ord på vår enorma tacksamhet, säger Azra.

Insamlingarna har skett genom att ordet spridits till bekanta, vänner, vänners vänner. Delvis har man haft klassisk pengainsamling men har även gjort försäljning av kreativa prylar som familjen gjort tillsammans.

Azra och hennes mamma Maida gör bland annat armband, kransar, ljus och tygpåsar, medan sambon Johan gör det grafiska materialet till tygpåsar, posters och handmålade tavlor. Dessa säljs sedan bland vänner och familj, på julmarknader och via sociala medier. Materialkostnader har familjen stått för själv – alla intäkter går till forskningen.

Foto: PRIVAT
Emir Beslagic.

En insamling pågår just nu, och snart ska även en stor blomsterkrans som donerats av en blomsterbutik i Malmö auktioneras ut till förmån för insamlingen. Information om insamlingarna har spridits på sociala medier, bland annat genom privata konton men även instagramkontot ”Lqts.Community” som startats för att sprida kunskap om långt QT-syndrom efter Emirs död.

– Han var, och är än för mig, världens bästa lillebror. Därför motiveras vi att fortsätta år efter år.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE