”Drabbar inte partiets opinionssiffror”

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-07-17

Skandalerna har duggat tätt inom Sverigedemokraterna.

Men partiets väljare kommer troligen inte att ändra sympatierna.

– Min uppfattning är att väljarna ser det här som en enskild person som gjort en förseelse, det drabbar inte partiet generellt, säger statsvetaren Anders Sannerstedt om den senaste våldtäktsanmälan.

Järnrörsskandalen, då bland annat toppnamnen Erik Almqvist och Kent Ekeroth sågs skrika hora, babbe och blattelover briserade i november.

Kort därefter polisanmäldes riksdagsledamoten Lars ­Isovaara för en rasistattack mot en vakt när han glömt sin väska på en restaurang

I mars fick en högt uppsatt kanslitjänsteman lämna partiet efter anklagelser om sextrakasserier.

Och nu: en polisanmälan mot ett toppnamn om våldtäkt på en ung partikollega mitt under Almedalsveckan.

– Det ser förstås inte bra ut, jag tror att SD-väljare reagerar med avsky mot sådana här händelser, precis som många av oss gör, säger Anders Sannerstedt, docent vid Lunds universitet som forskat om Sverigedemokraternas väljare.

Kommer inte fly

Han tror däremot inte att väljarna kommer att fly sitt parti.

– Reaktionen är att det här rör en enskild person som gör en förseelse. Det var effekten med Erik Almqvist och järnrörsskandalen, och även efter Isovaara med ryggsäcken. Det var inte så att SD tappade väljarstöd under den perioden. Jag förväntar mig inte några snabba förändringar i väljarstödet, säger Sannerstedt.
Han får stöd i sin tes av de opinonsundersökningar som gjordes efter de större skandalerna i november förra året. SD:s väljarstöd var då mer eller mindre intakt.

Enskilt felsteg

Samma sak gäller även för andra partier som drabbas av liknande skandaler, enligt statsvetaren.

– Vi kan jämföra med när SSU-ordföranden Anna Sjödin var i krogbråk. Ingen drog slutsatsen att alla socialdemokrater beter sig så, utan att det var ett enskilt felsteg. Sådana här historier händer då och då, det brukar normalt inte få några konsekvenser för partiet.

Finns det en krispunkt som väljare kommer till om skandalerna blir fler?

– Det som skulle kunna ta knäcken på förtroendet är om partiledaren gör sig skyldig till ett grovt övertramp. Det kan få konsekvenser, säger Anders Sannerstedt.

Förekommer SD-medlemmar oftare i skandaler än andra partier?

– Mitt intryck är att det varit fler än för andra partier, men jag vet inte säkert. Däremot har många SD-väljare en uppfattning av att medier blåser upp händelser kring sverigedemokrater speciellt, för att partiet sprider en känsla av att vara underdogs. Däremot inte sagt att de har rätt.

Följ ämnen i artikeln