Hyrläkare anmäldes som patientfara – fortsatte jobba privat

Publicerad 2016-07-14

Hyrläkaren ordinerade gurkmeja och vitaminer i stället för antibiotika, försökte värva patienter till katolska kyrkan och anmäldes som en patientfara av Region Skåne.

Trots det kunde han kort därpå fortsätta jobba – på en privat vårdcentral i samma län, rapporterar SVT Nyheter.

Han är en av flera läkare i regionen som anmälts på kort tid.

Sedan i höstas har vårdcentralerna i östra Skåne gjort ovanligt många anmälningar om personal som man bedömer kan vara en fara för patientsäkerheten, rapporterar SVT Nyheter.

Det rör sig om fyra stycken, varav tre är hyrläkare.

Felbehandlingar och andliga egenheter

Enligt SVT ska en av dem som stoppats bland annat ha ordinerat antibiotika till en kvinna som senare visade sig ha bröstcancer. Läkaren ska även ha gett gurkmeja och vitaminer till en patient med svettkörtelinflammation, som blev bra först när hen fick en antibiotikabehandling. Enligt Lex Maria-anmälan ska han också ha fyllt sitt rum med religiösa symboler och tingestar samt försökt värva patienter till katolska kyrkan. En patient ska ha uppfattat att hen nekats antibiotika för att hen vägrat gå med i kyrkan.

Men trots att hyrläkaren stämplats som en misstänkt patientfara fick han snart ett nytt jobb, på en vårdcentral som drivs av det privata vårdföretaget Capio.

När SVT Nyheter konfronterar Capios chefläkare Stefan Bremberg med uppgifterna reagerar han kraftigt, och säger sig inte ha fått någon information om anmälningarna från Läkarleasing, Sveriges största vårdbemanningsföretag genom vilket läkaren hyrts ut.

Säger sig vara noggranna

Läkarleasings informationschef Filip Prpic säger i sin tur att de efter att ha varit i kontakt med Capio startat en utredning och avbrutit samarbetet med den aktuella läkaren.

Men företaget tar inte på sig ansvaret för det faktum att hyrläkaren har kunnat forsätta jobba flera månader efter att han stoppats av Region Skåne. I stället hänvisar man till noggranna kontroller och att någon annan part kan ha brustit, möjligen Socialstyrelsen eller Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Samtidigt uppger IVO att myndigheten i februari när den senaste formella kontrollen gjordes just höll på att utreda en av Lex Maria-anmälningarna mot läkaren.

Enligt SVT Nyheter har registratorn på IVO:s avdelning Syd inte heller kunnat hitta några skrivelser från Läkarleasing under perioden januari-mars.

Läkarleasings vd Roger Jakobsson säger senare att de följer avtalen, och avböjer ytterligare kommentarer med hänvisning till sekretess.

Hyrläkaren avvisar kritiken

Den kritiserade hyrläkaren själv anser sig ha blivit utsatt för grundlös och orättvis kritik, och tycker inte att det är konstigt att han ibland ordinerar naturläkemedel. Kritiken om religiös påverkan avvisar han som symboler på en ”liten hylla” och tron något han delar med sig av till patienter som är intresserade.

”Skrapar marknaden i botten”

Någon som däremot anser att det förekommer stora brister i dagens hyrsystem och hyrbolagens agerande är Lars­Olof Tobiasson, chefläkare för de offentligt drivna vårdcentralerna i östra Skåne.

– Det är ont om doktorer och då skrapar man marknaden i botten. Det kommer in individer som inte borde jobba som doktorer, de borde syssla med något annat, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:

­ – Vi hade hoppats vi kunde lita på bolagens kontroller men det kan vi inte. Det är väldigt dystert.

IVO utreder nu såväl riskanmälningarna mot läkarna och Lex Maria-anmälningarna om patientärendena som inkommit från östra Skånes primärvård.

Följ ämnen i artikeln