14 års fängelse för bilmord

Publicerad 2013-02-11

Den 44-årige man som åtalats för mordet på sin 39-åriga ex-sambo i Malmö i fjol dömdes i dag för mord till 14 års fängelse samt utvisning ur Sverige.

Han ska även betala skadestånd till mordoffrets dotter och mor.

– Tingsrätten har i domen konstaterat att det föregåtts av viss planering, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Det var i början av maj 2012 som 39-åringen sköts med fem skott i huvudet, när hon satt i sin Renault på Falkmansgatan i Malmö. När polisen anlände till platsen var kvinnan död.

"Omedelbart dödande"

– Min uppfattning är att skotten som avlossades var omedelbart dödande, sa Börje Aronsson, chef på familjevåldssektionen i Malmö, till Aftonbladet dagen efter mordet.

Två timmar efter skottdramat överlämnade sig kvinnans 44-årige ex-sambo till polisen och erkände mordet. Han anhölls av åklagare och häktades ett par dagar senare. I dag dömde Malmö tingsrätt honom till 14 års fängelse för mord. Tingsrätten dömer även mannen till livstids utvisning.

– Jag är nöjd att tingsrätten dömer honom för mord. Jag tycker dock att påföljden är för låg, säger advokat Elisabeth Ask Lundgren, målsägandebiträde för kvinnans anhöriga.

Omfattande bevisning

Kammaråklagare Fredrik Jönsson hade yrkat på 18 års fängelse. Hans bevisning mot den 44-årige mannen är mycket omfattande. I sin talan mot 44-åringen hävdar åklagaren att mannen förföljt sin ex-sambo, hotat henne via sms, bevakat hennes hemkomst från en charterresa, skaffat mordvapnet och utfört gärningen på ett planlagt sätt.

I domen konstaterar också Malmö tingsrätt, liksom åklagaren, att mordet inte varit en följd av tillfälligheter "utan har föregåtts av en viss planering".

– Han fick lite rabatt på grund av utvisningen, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Utvisning

Sedan det vid en rättspsykiatrisk undersökning konstaterats att den åtalade mannen inte lider av en allvarlig psykiskt störning, döms mannen till fängelse. Mannen har varit bosatt i Sverige i 20 år. Tingsrätten anser emellertid att det förligger synnerliga skäl för att utvisa honom. Han utvisas därför ur riket och förbjuds att återvända.

44-åringen döms även för att innan mordet i maj 2012 ha ofredat den 39-åriga kvinnan. Däremot ogillar tingsrätten åtalet avseende olaga hot mot mannens dotter.

Mannen ska också betala skadestånd till mordoffrets dotter och mor samt till dödsboet.

– Jag är missnöjd med att syskonen inte fick något skadestånd, säger Elisabeth Ask Lundgren.