Hon sköts ihjäl i bilen

Uppdaterad 2013-02-11 | Publicerad 2012-05-07

39-åriga kvinnan hittad mördad i Malmö

HÖRDE SMÄLLAR Kvinnan sköts ihjäl med fem skott när hon satt i sin bil.

MALMÖ. Den 39-åriga kvinnan som avrättades med flera skott i Malmö hade tidigare hotats till livet av sin ex-sambo.

I ett polisförhör vittnar kvinnans syster om hur han sagt att han ska skära halsen av henne.

Ex-sambon har anhållits och erkänner.

– Han medger de faktiska omständigheterna, att han har tagit död på kvinnan, säger Börje Aronsson, chef för Malmöpolisens familjevåldssektion.

Den 39-åriga miljöinspektören sköts med flera skott i sin Renault på Falkmansgatan i Malmö i går kväll vid 20-tiden. En polispatrull i närheten larmas till platsen av grannar som hört smällarna.

– Jag satt inne på pizzerian när jag hörde fyra, fem smällar, säger ett vittne.

Ett annat vittne berättar:

– Jag uppfattade tre snabba skott.

Det hela liknade en avrättning där skytten stått utanför bilen och skjutit in i den.

När polisen kom till platsen var kvinnan redan död.

– Min uppfattning är att skotten som avlossades var omedelbart dödande, säger Börje Aronsson chef på familjevåldssektionen.

Fick upp spåret tidigt

Efter cirka två timmar överlämnade sig kvinnans 44-åriga ex-sambo självmant till polisen i Trelleborg.

– Han medger då de faktiska omständigheterna, att han har tagit död på kvinnan, säger Aronsson.

Klockan 01.45 anhölls han av åklagare. Ett vapen som kan vara mordvapnet har också påträffats.

Polisen fick tidigt upp spåret på 44-åringen. Kvinnan anmälde honom redan i vintras för ofredande och ett kontaktförbud utfärdades i februari i år sedan mannen terroriserat 39-åringen med telefonsamtal och sms.

När paret i augusti i fjol gick skilda vägar hade de levt tillsammans i 20 år. Men enligt polisanmälan kunde 44-åringen inte acceptera separationen. Han började söka upp 39-åringen på hennes arbetsplats och i lägenheten dit hon flyttade. I ett polisförhör berättar kvinnans syster hur 39-åringen är livrädd för sin ex-sambo. Han ska bland annat ha hotat att ta livet av henne genom att skära halsen av henne.

Tredje fallet i Skåne

Polisen har ännu inte hunnit hålla något längre förhör med den 44-åriga mannen och vet därför inte vilka motiv som kan finnas till mordet. Men enligt Börje Aronsson misstänker man att motivet är kopplat till den tidigare relationen.

Mordet är det tredje i Skåne på kort tid där kvinnor som tidigare varit utsatta för hot av närstående har mördats . I februari knivmördades en 39-årig kvinna inför sina barn av sin före detta sambo. Och nyligen mördades 19-åriga Maria i Landskrona.

Stort inflöde

– Under 2011 hade vi 600 kvinnor som var föremål för olika typer av skyddsåtgärder. Så inflödet är oerhört stort. Men varje gång något sådant här inträffar så är det djupt beklagligt och där samhället har kommit till korta. Så vi kan konstatera att någon kvinnofrid råder inte i Sverige, säger Börje Aronsson.

Finns det riskfaktorer som polisen kan bli bättre på att upptäcka för att undvika den här typen av mord?

– Vi har uppföljningssystem om männens sätt att bete sig och åt vilket håll det går. Men att få en täckning på hundra procent på alla dessa ärenden är mycket svårt.

Den 44-åriga mannen kommer att begäras häktad i veckan.

Hans försvarare hade under måndagseftermiddagen ännu inte hunnit träffa sin klient.