Massprotester mot våldtäkter i Georgien

Publicerad 2012-09-26

Bildt uppmanar oppositionen acceptera valutgången

Filmade våldtäkter av fångar har utlöst massprotester i Georgien.

Inför valet på måndag uppger människorättsorganisationer att demonstranter och oppositionella grips.

– Vårt budskap till oppositionen är att den har en skyldighet att acceptera även ett valresultat som går den emot, bloggar Carl Bildt.

En handfängslad man står i en ring av fångvaktare som turas om att örfila, ge slag över huvudet och nacken och sparka mot kroppen tills han faller. Han stönar för varje slag.

En annan man iförd hjälm står fängslad mot en grind med skaftet av en sopkvast uppkörd i sig.

En tredje man kvider, gråter och vädjar medan ett skaft trycks in i honom.

Filmsnuttarna som tillsammans är några minuter långa, är tagna på Gldanifängelset, eller ”Fängelse 8” i augusti och släpptes den 18 september.

Massprotester i huvudstaden

Sedan de sänts i den oppositionella kanalen TV9 i Georgien har massprotester ägt rum varje dag i huvudstaden Tbilisi.

– De första dagarna hölls demonstrationer samtidigt på flera platser och det var nog omkring 10 000 som deltog totalt, säger Mathias Hutter på organisationen Transparency international Georgia i Tbilisi.

Fängelseministern och inrikesministern har fått avgå. De ansvariga har avskedats och kommer att åtalas, uppger den nya fängelseministern Giorgij Tugusji.

– Samtidigt hävdar regeringen att filmerna är en rysk konspiration och att fångvaktarna mutats av oppositionella för att tortera fångarna för att svärta ned regeringen inför valet, säger Mathias Hutter.

Enligt källor till Aftonbladet har Carl Bildt, som har väldigt goda relationer till georgiska regeringen med president Saakasjvili i spetsen, tidigare skickat hem förre svenska ambassadören Hans Gunnar Adén för att han var för regimkritisk.

”Svårt med rykten”

Nu är ambassadören Diana Janse, som tidigare var Bildts assistent. Hon uppges vara för upptagen för att svara på frågor från Aftonbladet.

Martin Rosén, ambassadsråd på svenska ambassaden i Tbilisi, har tid. Han uppger att mängden rykten som cirkulerar är stor.

– Det är svårt för oss att veta vilken sida vi ska tro på. Men uppenbart är att det är ett systemfel och att det krävs en ordentlig utredning om händelserna på fängelserna, säger han till Aftonbladet.

– Både regeringen och oppositionen uppger att deras aktivister blivit misshandlade. Enligt oppositionen tvingas folk i offentliga sektorn lämna sina jobb när de vägrar lova att de ska rösta på regeringen. Sedan kan någon som råkar stödja oppositionen ju säga upp sig för att den inte vill jobba för den här regeringen. Det är svårt för oss att veta.

Demonstranter grips

Mathias Hutter håller med om att många svårutredda rykten florerar.

– Men det vi internationella organisationer kan konstatera är att många unga demonstranter, studenter och oppositionella grips för småbrott. De anklagas för huliganism och för att göra motstånd mot polisen, och så grips de och får sitta inne i 10-40 dagar. Då hindrades de från att rösta och från att arbeta med valkampanjen.

Enligt förbundet Unga advokater i Georgien, GYLA, har 23 oppositionella arresterats bara under de senaste fyra dagarna.

– En man till en tidigare anställd kvinna hos oss i Mestia uppe i norra bergen, var engagerad i den lokala oppositionen och greps härom dagen. Han anklagades för att ha förolämpat medlemmar av valkommissionen. Men enligt vittnen förekom bara en diskussion, säger Hutter och fortsätter.

– Det här är ett nytt fenomen och en allvarlig signal som kan leda till att många inte vågar jobba oppositionellt.

Ambassaden: ”Martyrkortet”

På svenska ambassaden har man också fått höra om arresteringar.

– Det tror vi i och för sig har hänt men regeringen säger att de oppositionella har begått brott för att kunna spela martyrkortet, säger Martin Rosén.

På sin blogg Alla dessa dagar skriver utrikesminister Carl Bildt:

– Vårt budskap till regeringen här är att den måste göra sitt yttersta för att det valet sker enligt höga europeiska krav, och vårt alls icke mindre viktiga budskap till oppositionen är att den har en skyldighet att acceptera även ett valresultat som går den emot.

Av organisationen Freedom house rankar länders frihet baserat på analyser av samlade rapporter och data om 190 länder. I år rankas Georgien som "delvis fritt": på en sjugradig skala ges index 4 när det gäller politisk frihet och index 3 gällande civila rättigheter.

Staten präglas av ofta förekommande korruption, svagt rättssystem, etniska och religiösa motsättningar och ett politiskt landskap där ett parti dominerar.

Organisationen tar upp att "Saakasjvili fortsätter att få kritik för sina försök att marginalisera potentiellt oppositionella".