Ytterligare en sars-smittad i Frankrike

Uppdaterad 2013-05-12 | Publicerad 2013-05-11

Två fransmän har konstaterats smittade av det nya sars-liknande viruset.

Fler än 30 fall har nu rapporterats i världen – men svenskar behöver inte känna sig rädda.

– Som det ser ut nu behöver man inte oroa sig, säger Åsa Björndal på Smittskyddsinstitutet.

En 65-årig man tog med sig det nya sars-liknande viruset till Frankrike efter en nio dagar lång semestervistelse i Dubai.

Han vårdas nu på ett sjukhus i staden Douai i norra Frankrike och hälsomyndigheten i landet uppger att läget är "allvarligt men stabilt", skriver AFP.

Ytterligare en smittad

Tidigt på söndagen kom beskedet om att ytterligare en person konstaterats bära det dödliga viruset, skriver AFP. Det rör sig om en patient som delat rum med den 65-årige mannen.

Frankrikes hälsominister Marisol Tourain uppger att man testat fyra andra misstänkta fall. Alla ska ha varit i kontakt med den 65-årige mannen, men ingen testades positivt för viruset.

Viruset upptäcktes först i september förra året och fler än 30 fall har rapporterats i olika länder, sammanlagt 18 människor har dött till följd av smittan.

Saudiarabien har hittills drabbats hårdast med 23 rapporterade fall, varav elva med dödlig utgång, skriver TT-AFP.

Socialstyrelsen gick för några månader sedan ut med en vägledning till den svenska sjukvården.

– Man har en ökad vaksamhet om man har en patient med en svårare luftvägsinfektion och vet att personen varit i något av de här länderna, säger Åsa Björndal, enhetschef på Smittskyddsinstitutet.

”Inga reserekommendationer”

Det finns inga rekommendationer eller restriktioner för allmänheten i Sverige.

– Nej, det finns inga reserekommendationer som säger att man ska avhålla sig från att resa till de här länderna, säger Åsa Björndal.

– Om man får en luftvägsinfektion och upplever att man behöver uppsöka sjukvård ska man uppge för sin läkare om man färdats eller befunnit sig i något av de här länderna, så gör läkaren en bedömning om man ska göra en särskild provtagning, säger Åsa Björndal.

Finns det anledning till oro i Sverige?

– Det skulle jag inte säga. Det är få fall och de har begränsats till ett fåtal ställen i världen.

Det nya coronaviruset, känt som hCoV-EMC eller novel coronavirus liknar sars-viruset, som för tio år sedan utbröt i Sydostasien där det spreds från djur till människor och dödade mer än 800 personer.

Coronavirusen orsakar vanliga förkylningar och lunginflammation, men kan också leda till de mer ovanliga och allvarligare luftvägssjukdomarna som sars och novel coronavirus. Skillnaden mellan sars och det nya viruset är att det nya viruset också orsakar akut njursvikt.

World health organisation (WHO) vet enligt AP ännu inte hur spritt viruset är, eller hur det överförs.