Stora trafikstörningar väntas

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2015-01-01

Tåg, färjor och elnätet påverkas av det hårda vädret

Enligt SMHI väntas stormen Svea svepa in västerifrån under fredagsmorgonen. Tåg- och färjetrafik har ställts in och beredskapen för elavbrott har höjts.

– Vi tittar hur vädret utvecklas hela tiden, säger Beisi Sundin på Trafikverket.

All tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad är inställd från torsdag klockan 20 fram till och med fredag klockan 12 i och med klass 2-varningen, enligt Trafikverket. Trafiken mellan Borås och Varberg samt mellan Lidköping och Mariestad är också inställd under morgondagen.

– Fast det kan bli förlängning om det hamnar träd på banan, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Tågtrafiken på sträckorna Kalmar - Linköping, Västervik - Linköping och Oskarshamn - Berga är inställda hela dagen och ersätts med buss.

Gotlandsfärjan som skulle ha lämnat Visby till Oskarshamn 16.20 är inställd och det gör att det inte heller kommer gå någon färja från Oskarshamn 20.10. Resenärerna bokas om till färjor under lördagen. Färjetrafiken mellan Nynäshamn och Gotland går som vanligt, enligt Destination Gotland.

Flera stopp i Småland

Utöver det är det flera banor i Småland och Halland där trafiken kommer att ställas in.

– Det är banan mellan Halmstad och Nässjö, banan mellan Vaggeryd och Jönköping, mellan Nässjö och Hultsfred till Oskarhamn, säger Beisi Sundin.

Trafiken i Östergötland och östra Småland drabbas också. Trafiken är inställd på Stångådalsbanan mellan Linköping och Kalmar och på Tjustbanan mellan Västervik och Linköping. Även färjetrafiken på Skagerrak och till Gotland påverkas.

Eon och Vattenfall har höjt sin beredskap i de berörda områdena inför eventuella störningar på elnätet.

– Vi har ökat bemanningen i driftcentralen, och har ett stort antal personer i beredskap, säger Mikael Petrovic Wågmark, nordisk presschef för Vattenfall.

Stoppen kan bli förlängda beroende på stormens utveckling under morgondagen.

– Vi följer utvecklingen av stormen om vi behöver ställa in fler sträckor, säger Beisi Sundin.

Följ ämnen i artikeln