Våldet härskar i Mellanöstern

Publicerad 2014-08-04

Klicka på siffrorna i bilden för att läsa mer

Land efter land i Mellanöstern har kastats in i krig och uppror efter den arabiska våren.

Motsättningarna riskerar att hemsöka regionen under lång tid framöver.

– Vad vi ser nu är nog det som kommer att fortgå, säger Mellanösternexperten Magnus Norell.

Inbördeskriget i Syrien har krävt över 170 000 människors liv. Irak håller på att falla samman av den islamistiska terrororganisationen IS framfart. Och i medierapporteringens bakvatten håller Libyen på att kastas ut i laglöshet och nya klankrig.

Drömmarna som bars fram under den arabiska våren 2011 har inte infriats, enligt Magnus Norell, forskare med inriktning på Mellanöstern och terrorism.

– När den arabiska våren bröt ut förde den med sig att en massa statssystem slogs sönder. Det fanns ingen struktur bakom som kunde fånga upp det, säger han.

Gamla motsättningar blossar upp

I brist på en fungerande stat har folket i regionen i stället vänt sig till de traditionellt trygga miljöerna: klanen, släkten och religionen. Med det kommer också gamla motsättningar upp till ytan.

– Motsättningen mellan sunni och shia har funnits sedan Islam grundades. De olika etniska motsättningarna är inte heller nya. Det är också en region där människor under lång tid löst konflikter med våld, säger Magnus Norell.

Omvärlden vill inte agera

Han har svårt att se något slut på våldet. Omvärldens intresse för att agera är högst begränsat – en internationell fredsbevarande insats finns inte på kartan.

– Det finns nog ingen som frivilligt sticker in sitt huvud i det getingboet. Jag kan inte tänka mig hur en sådan insats skulle se ut. FN:s säkerhetsråd kan inte ens enas när det gäller Syrien. Det är oerhört pinsamt, fortsätter han.

Den pågående konflikten mellan Israel och Hamas är dock inte lika allvarlig för regionens stabilitet jämfört med riktiga krutdurkarna Irak, Libyen och Syrien.

– Arabförbundet har inte ens sammanträtt med anledning av Gazakriget. Hamas har inga vänner utom Turkiet och Qatar i dag, säger Magnus Norell.