Liberalerna: ”En skumraskadvokat är en för mycket”

Publicerad 2023-10-17

Arkivbild.

Advokater som hjälper mördare att kommunicera med omvärlden eller som läcker hemlig information till kriminella nätverk.

De senaste åren har ett antal skandaler inom advokatkåren avslöjats och nu vill Liberalerna skärpa kontrollen.

– En skumraskadvokat är en för mycket, säger Johan Pehrson, Liberalernas partiledare.

Ifjol dömdes två tidigare advokater, som gick under alias ”Prinsen” och ”Kungen”, till fängelse för mycket allvarlig brottslighet.

”Kungen” för förberedelse till mord. ”Prinsen” för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. I sina roller som advokater hade de samarbetat med sina gängkriminella klienter, och nyheten om det de gjort slog ned som en bomb.

Pengatvätt och kärleksbrev

Det är ett av de mest extrema exemplen där advokater inte bara trätt utanför sin yrkesroll utan dessutom begått brott, men det finns även flera fall där advokater varnats eller uteslutits ur samfundet då de brutit mot god advokatsed.

Som advokaten som hjälpte till att tvätta en gängkriminells pengar, advokaten som saltade sina kostnadsräkningar och en advokat som förmedlade kärleksbrev till en klient.

Arkivbild.

L: Tillsätt enhet som utreder advokater

– Det är viktigt att poängtera att den stora majoriteten av de advokater vi har i Sverige är duktiga, det här är en liten klick vi pratar om. Men det är en oerhört problematisk klick, säger Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna.

Liberalerna kommer därför inom kort att lämna in förslag på vad de anser bör göras för att skärpa kontrollen.

– Vi vill att det införs en extern utredningsenhet. En sådan enhet skulle självständigt kunna utreda misstänkta advokatetiska övertramp, säger Paulina Brandberg, jämställdhetsminister (L).

– För vart och ett av dessa övertramp gör stor skada. De kan påverka att brotten klaras upp men det handlar även om att upprätthålla advokattitelns rykte och respekt.

Krav för tilldelas stora gängmål

I dag är det Advokatsamfundets disciplinnämnd som utdömer påföljder för advokatetiska övertramp. Men det anser Liberalerna inte räcker till.

De skriver bland annat i sitt förslag att Advokatsamfundets disciplinnämnd idag inte bedriver något utredningsarbete men att en ny extern utredningsenhet skulle kunna utreda genom exempelvis intervjuer och aktivt inhämtande av handlingar från polisen och andra myndigheter.

Liberalerna anser även att nyblivna advokater alldeles för ofta tilldelas stora gängmål. Därför vill de sätta som krav att det krävs fem års advokatarbete innan en advokat kan bli förordnad för personer som misstänks för brott med ett minimistraff på två års fängelse eller mer.

– Vi pratar med advokater som säger att det är svårt att konkurrera om gängmålen om man inte erbjuder extra tjänster, säger Johan Pehrson.

Paulina Brandberg som har bakgrund som åklagare säger:

– Jag hade själv ett stort gängmål där tre advokater blev påkomna med att ha samarbetat med sina klienter på ett sätt som var långt över gränsen.

Arkivbild.

Straffbart att läcka till utsidan

Ytterligare en del i Liberalernas förslag är att införa brottet ”hindrande av rättvisa”.

Idag är hot och våld mot vittnen och målsäganden i syfte att påverka dem ett brott.

Men det gäller inte all form av påverkan. Exempelvis är det idag inte olagligt att muta en målsäganden för att denne ska vara tyst. Inte heller är det olagligt att lämna falskt alibi till polisen. 

– Vi vill att all form av uppsåtlig påverkan på en förundersökning eller domstolsprocess ska vara straffbart. Ett brott som ”hindrande av rättvisa” skulle även kunna göra det straffbart att förmedla information från en klient med restriktioner för att påverka personer på utsidan, säger Paulina Brandberg.

Hur tror ni förslagen kommer tas emot?

– Jag hoppas att det finns en god grund för det. Vad gäller situationen vi har nu med de kriminella nätverken så finns det en hel del som är på gång, det krävs en bredd av åtgärder. Men vi måste även jobba förebyggande och det är systemkritiskt med advokater som springer kriminellas ärenden, och där tror vi att våra förslag kan hjälpa till, säger Johan Pehrson.