Demirok: Lägg miljarder mer på skolan

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-09-29

Centerpartiet vill satsa fem miljarder mer på skolan än regeringen nästa år.

– Jag kommer aldrig att räkna ut svensk skola, säger partiledaren Muharrem Demirok i sitt tal på partiets stämma.

Den relativt nya partiledaren inledde talet på partistämman i Örebro med att beskriva scenen på Mälarhöjdens IP i Stockholm.

Där sköts en ung man till döds på onsdagskvällen, mitt bland fotbollstränande barn.

– En plats för idrott, gemenskap och glädje fylls i stället av rädda, gråtande barn, av blåljus och avspärrningar, av ond bråd död.

Idrottsplatsen blir ännu en plats där tryggheten slits sönder i Sverige, fortsätter Demirok.

– Det vi ser är inget annat än en krigssituation.

”Beredd gå längre”

Inget parti har ensamt svaret på hur våldet ska stoppas. Därför bör regeringen lyssna på andra kring hur situationen ska lösas. Centerpartiet är berett att bidra till snabbutredningar och politisk samling utan pajkastning, säger Demirok.

– Vi är redo att stödja regeringen fullt ut i kampen mot gängen, gå längre än vi tidigare gjort. Men vi förväntar oss också att regeringen lyssnar på oss och andra.

Han ställer sig positiv till regeringens planer på att införa ungdomsfängelser, om frågan hanteras rättssäkert och utifrån barnkonventionen.

Han avvisar samtidigt förslag om att införa visitationszoner, anonyma vittnen och att använda ansiktsigenkänning och fingeravtryck i fler fall i brottsbekämpande syfte.

– Någonstans behöver vi lite sans och balans, säger han och varnar för ett ”massövervakningssystem”.

I stället vill han se ett avhopparprogram för unga, införandet av beredskapspolis och höja minimistraffet för vapenbrott från två till fem års fängelse. Försvarsmakten kan också hjälpa till.

– Alla myndigheter måste nu kliva fram och fråga sig vad de kan göra för att bistå polisen – militären som skatteverket och pensionsmyndigheten.

Demirok riktar också kritik mot statsminister Ulf Kristersson (M) och hans tal till nationen som hölls under torsdagskvällen. Demirok hade velat se ett mer enande tal.

– Jag tycker det var ett värdigt partiledartal, inte ett statsministertal.

Skolpolitiken prio

Centerpartiets ledning har inför stämman tagit fram tre politiska program med tema skola, klimat och landsbygd.

Demirok har identifierat skolpolitiken som sin huvudfråga och han lovar de runt 1 000 centerpartisterna i kongresshallen att C ska bli en tydligare röst i skoldebatten.

Partiet vill lägga sju miljarder kronor mer än regeringen på utbildning nästa år, i det beloppet ingår att man avvisar regeringens neddragning på studieförbunden. Fem av miljarderna ska gå till skolan i ett nytt ”sektorsbidrag”.

Pengarna är till för ”mindre klasser, mer kunskap och ökad trygghet”, enligt Demirok.

– Jag kommer aldrig räkna ut svensk skola, säger han.

C väntas presentera hela sin skuggbudget nästa vecka.

C:s partistyrelse vill också kunna begränsa friskolors vinst genom att sätta stopp för vinstutdelning när det finns kvalitetsbrister. Frågan utreds just nu av regeringen.

– Skattepengar ska inte gå till onödig byråkrati eller oseriösa aktörer. De ska gå till skolor, lärare, undersköterskor och psykologer, säger Muharrem Demirok.

Han avvisar också att i framtiden ingå i något form av samarbete med Sverigedemokraterna.

– Centerpartiet kommer aldrig bli ett femte Tidöparti.