Masja, 13, ritade fredsteckning – placerades på barnhem

Publicerad 2023-03-04

Masja, 13, ritade en fredsteckning.

Då kom säkerhetspolisen FSB till skolan.

Nu sitter pappa häktad och dottern på barnhem.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Masja Moskaleva går i Skola nummer nio i den ryska staden Jefremov, 30 mil söder om Moskva.

På en teckningslektion i april förra året ritade hon en rysk flagga med påskriften ”nej till krig”, en ukrainsk flagga med texten ”ära åt Ukraina” samt två ryska bomber på väg mot en ukrainsk mamma och hennes dotter.

”Jag är emot kriget”, står det på bilden av Masja och hennes fredsteckning.

Teckningsläraren sprang till rektorn, som i sin tur ringde polisen. Men Masja lyckades smita förbi poliserna vid skolutgången.

– När hon kom hemspringande var hon rädd och sade ”pappa, polisen tog mig nästan, för att jag ritade en teckning”. Hon ville att jag skulle följa med till skolan nästa dag, berättar pappa Aleksej Moskalev, 54, för människorättsorganisationen OVD-Info.

”Säkerhetspoliserna sade att jag inte uppfostrat henne på ett bra sätt, och att de skulle ta henne ifrån mig och placera mig i fängelse”, berättar pappa Aleksej Moskalev.

När han följde med fick rektorn syn på honom och kallade återigen på polisen. Far och dotter fördes till polisstationen, där Aleksej förhördes i flera timmar. Senare samma dag dömdes han till 32 000 rubler i böter, sedan polisen hittat karikatyrer av Putin och stöd för Ukraina i hans mobil.

– Vi kom ut från domstolen på kvällen. Min dotter var hungrig, gråtfärdig och alldeles skakig, berättar Aleksej.

Nästa dag gick dottern till skolan, men snart fick Aleksej ett samtal om att snabbt komma dit. När han anlände till skolan satt Masja med säkerhetspoliser från FSB. Först frågade de ut henne, sedan pappan.

– De sade att jag inte uppfostrat henne på ett bra sätt, och att de skulle ta henne ifrån mig och placera mig i fängelse, berättar Aleksej.

Efter förhören var Masja hysterisk och vägrade gå till skolan fler gånger.

Den 30 december trängde sig tolv FSB-officerare och poliser in i Aleksejs och Masjas lägenhet, sökte igenom den och beslagtog deras mobiltelefoner och datorer. Masja forslades iväg till ett barnhem medan Aleksej fördes till nya förhör hos säkerhetspolisen och anklagades för upprepad ”misskreditering av armén”.

Efter förhören kunde Aleksej hämta ut Masja och åka hem. Men i slutet av februari hämtades han återigen av polis och sitter nu häktad, samtidigt som Masja återigen har omhändertagits och skickats till ett ”rehabiliteringscentrum”, rapporterar BBC.

Masja är inte den första skoleleven som drabbats av de ryska krigslagarna, som införts efter invasionen av Ukraina.

Två veckor efter krigsstarten berättade Kirill, 12, vad han tyckte om invasionen av Ukraina under en skollektion i Moskva. Då åkte polisen hem och stängde av familjens elektricitet.

– Det heter att Ukrainas medborgare är hjärntvättade, men jag tycker det verkar som att det är våra hjärnor som har tvättats, sade Kirill då.

Sedan september 2022 har alla ryska skolelever propagandalektioner som kallas ”Samtal om viktiga saker”, där Putins bild av kriget sprids. När Varja, 10, hoppade över några propagandalektioner i skolan och uttalade sig negativt om kriget i Ukraina slutade det med husrannsakan och övervakning av familjen.

Rysk polis i Sankt Petersburg.