Dokument avslöjar: Fingeravtryck kan fälla Rawa Majid

Publicerad 2023-09-21

Gängledaren Rawa Majid misstänks stå bakom en våldsspiral av mord, sprängningar och hot.

Genom ett nyutgivet medborgarskap sitter han än så länge säker i Turkiet, där svenska rättsväsendet inte kan komma åt honom.

Men regeringsdokument som Aftonbladet tagit del av visar att medborgarskapet sökts under ett annat namn och Rävens fingeravtryck kan leda till att han till slut återförs till Sverige.

37-årige Rawa Majid, den internationellt efterlyste ledaren av Foxtrotnätverket, misstänks ligga bakom ett stort antal grova brott i Sverige under de senaste åren.

De senaste veckorna har en splittring inom Foxtrotnäverket resulterat i flera nya mord, mordförsök och sprängningar.

Själv styr den så kallade Kurdiska räven från Turkiet – och det faktum att han kan ge mordkommandon på distans utan att kunna lagföras i Sverige har blivit en het politisk fråga.

Aftonbladet har tagit del av handlingar som visar att Rawa Majid fick sitt turkiska medlemskap under ett annat namn, något SVT var först med att berätta.

Regeringsdokument som Aftonbladet tagit del av visar att Rawa Majids fingeravtryck har testats och att han är samma person som uppgett Miran Othman som sitt namn när han ansökte – och beviljades – turkiskt medborgarskap.

Fingeravtrycken visade rätta identiteten

I april 2019 utvandrade Rawa Majid till Irak. Trots att han då var villkorligt frigiven, och egentligen stod under övervakning av Kriminalvården, tilläts han resa på grund av den hotbild som då fanns mot honom.

Där ändrade han sitt namn till Miran Othman.

Enligt dokument från justitiedepartementet som Aftonbladet tagit del av har turkiska myndigheter testat Rawa Majids fingeravtryck och slagit fast att han uppgett Miran Othman som sitt namn när han ansökte – och beviljades – turkiskt medborgarskap.

Dokumentet är utfärdat i juni förra året och tjänstemännen konstaterar då att Rawa Majid inte kommer att lämnas ut eftersom han fått medborgarskapet.

Men fingeravtrycken och namnbytet kan leda till att Rawa Majid förlorar sitt medborgarskap och därmed också lämnas ut till Sverige för att ställas inför rätta.

Enligt SVT pågår en rättsprocess i Turkiet där Rawa Majid misstänks för urkundsförfalskning.

”Kontakter i rätt miljö”

Åklagaren i fallet menar att det förekommit förfalskningsbrott i samband med att Majid blev medborgare i Turkiet och att han genom att byta namn försökt dölja att han var internationellt efterlyst.

Michael Sahlin, tidigare ambassadör i Turkiet, säger att de köpta medborgarskapen i Turkiet är obegripliga även för honom men att de blivit något av en prestigesak för Turkiet.

– Det här är en statsekonomiskt viktig fråga för Turkiet. Om man utlämnar dem som köpt medborgarskap så är det dåligt för affärerna.

SVT avslöjade nyligen att kriminella med svenskkoppling som gömmer sig i Turkiet är en växande grupp, att det i dagsläget kan röra sig om så många som ett hundratals utpekade kriminella individer som svensk polis har ett direkt intresse för – men som man inte kommer åt.

Att som internationellt efterlyst kunna köpa sig medborgarskap tyder enligt Sahlin på att Majid dessutom har goda politiska kontakter i landet.

– Då tror jag inte det räcker med bara pengar, man måste även ha kontakter i rätt miljö, säger Michael Sahlin.

Köpte medborgarskap

Majid häktades i sin utevaro första gången i augusti 2020 för synnerligt grovt narkotikabrott och efterlystes internationellt men då hade han redan lämnat Irak.

2020 köpte han en villa för 400 000 dollar (motsvarande cirka 4,5 miljoner svenska kronor) i staden Bodrum i sydvästra Turkiet och bosatte sig där, detta enligt den turkiska journalisten Timur Soykan.

Enligt en ny lag som stiftades 2018 kan utlänningar ansöka om turkiskt medborgarskap efter att ha köpt en bostad för minst 250 000 dollar. Andra alternativet är att deponera minst 500 000 dollar i någon av de turkiska bankerna. Det ger ett slags ”gyllene pass” i landet.

Rawa Majid beviljades efter sitt fastighetsköp turkiskt medborgarskap under namnet Miran Othman.

Majid har även enligt den turkiska journalisten Timur Soykan köpt en fastighet i Istanbul, den fastighet som besköts den 6 september och som blev starten på den våldsvåg som sedan dess drabbat Sverige.

 Rawa Majid.

”Många liv på sitt samvete”

Det faktum att 37-åringen kan sitta i ett annat land och fjärrstyra ett krig på svensk mark har efter den senaste våldsvågen hamnat högt upp på den politiska agendan.

Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har de senaste dagarna krävt att Turkiet ska lämna ut Rawa Majid.

– Inget annat land hade accepterat att en person med så många liv på sitt samvete lever lyxliv och lever som en kung i Turkiet och att deras regering inte gör någonting, har Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar sagt.

Regeringen har hänvisat till att Rawa Majid är turkisk medborgare och att möjligheten till utlämning därmed är en återvändsgränd för svenska rättsmyndigheter.

Den M-ledda regeringen har valt att gå försiktigt fram i väntan på att Turkiet ska godkänna den svenska Natoansökan. Att svensk säkerhetspolitik nu ligger i turkiska händer försvårar den svenska regeringens möjlighet att ställa hårda krav på Turkiet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har tidigare sagt till Aftonbladet att han utgår ifrån att turkiska myndigheter har som intresse att lagföra brottslingar i vistas i landet. Detta trots att turkiska myndigheter än så länge inte lagfört Rawa Majid.

Samtidigt påpekar statsrådet, som har ansvar för rättsväsendet, att frågan om kriminellas medborgarskap måste utredas.

– Det finns påståenden om medborgarskap i ett antal enskilda fall och man får väl se om det har fog för sig eller om det är, så att säga, slutsatser som det kan finnas skäl att ompröva längre fram, säger Gunnar Strömmer.

Rawa Majid misstänks vara en av landets största knarkgrossister.