Regeringen vill öka säkerheten i kollektivtrafiken

Niklas Gustafsson

Publicerad 2023-08-21

Mot bakgrund av säkerhetsläget vill regeringen stärka säkerheten i kollektivtrafiken.

Det meddelade infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD), på en pressträff på måndagen.

– Säkerhetsläget i Sverige har försämrats. Den ökande hotbilden kan påverka många olika delar av samhället, säger Carlsson.

Trafikverket och Transportstyrelsen får i uppdrag att stärka säkerheten i kollektivtrafiken. Tillsammans får de i uppdrag att ta fram ett nationellt program.

– Säkerhetsläget i Sverige har försämrats. Den ökande hotbilden kan påverka många olika delar av samhälle. Inom transportområdet är det en given utgångspunkt att resenärer ska känna sig trygga om de reser kollektivt, säger Carlsson.

Andreas Carlson (KD)

Uppdraget innebär att myndigheterna, tillsammans med andra aktörer ska utreda behovet och föreslå eventuella åtgärder för att stärka skyddet i kollektivtrafiken. Under uppdragets gång ska det även rapporteras till samverkansrådet mot terrorism.

Inget enskilt hot

Carlsson säger även att man i nuläget inte ser något enskilt hot mot kollektivtrafiken.

– Vi har inte något enskilt föreliggande hot om attentat, bedömningen som gjorts av Säkerhetspolisen handlar om en strategisk och långsiktigt bedömning.

Uppdraget omfattar all form av kollektivtrafik, men Carlsson pekar samtidigt ut stationerna som en viktig del där säkerheten kan komma att behöva stärkas.

– Stationerna är en mycket viktig del i uppdraget, att se hur man kan stärka skyddet på de noder där fjärrtåg och kollektivtrafik möts.

Vill stärka regelverket

Tidigare har flera myndigheter fått i uppdrag att stärka Sveriges skydd mot terror.

– Transportstyrelsen omfattas av det uppdraget. Som ett nästa steg vill regeringen se vilka ytterligare åtgärder som kan stärka järnvägs– och kollektivtrafiks skyddet, säger Carlsson.

Idag finns det ett omfattande regelverk kopplat till luft-, sjöfart- och hamntransporter enligt Carlsson, som ofta regleras på EU-nivå.

– För järnväg och kollektivtrafik är gällande regler inte lika omfattande. Men området är i viss mån reglerat enligt EU, säger Carlsson.

Detta vill nu regeringen stärka med hjälp av det nationella programmet.