Översvämning i Åre: ”Bäcken forsar genom byn”

Publicerad 2023-08-08

Susabäcken i Åre har svämmat över efter regnovädret.

Stora mängder vatten forsade genom byn och boende uppmanades hålla sig inomhus.

– Det dånade, skakade och vibrerade i hela bron, säger Årebon Emelie Jansson.

Susabäcken i Åre har svämmat över under natten till tisdagen.

På videoklipp syns vatten forsa genom centrala Åre.

– Susabäcken har gått över på bredden och dragit med sig grus och jord och stora mängder forsar fram genom byn, säger Henrik Jönsson, befäl vid räddningsregion Mitt Norrland, till TT.

En stor räddningsinsats pågår i Åre sedan i natt. Under natten gick ett VMA ut till allmänheten i kommunen och alla boende i Åre uppmanas att hålla sig inne.

Vid 11-tiden meddelade man faran över.

Flera hus i Åre har översvämmats redan, andra ligger i farozonen.

– Vi vet några hus som det finns vatten i och flera hus riskerar att översvämmas men vi koncentrerar oss på att få flödet att vara i bäcken och inte på andra ställen först innan vi kan ta oss an något annat, säger Henrik Jönsson.

Årebon Emelie Jansson, 28, och hennes sambo bor intill bäcken i centrala Åre. De såg hur vattennivån började stiga under måndagskvällen. Vid midnatt dånade och mullrade det utanför fönstret.

– Vi tänkte att det var åskan som gick, men det var en massa stora stenar och timmerstockar som rasade med vattnet. Vi gick ut på bron och tittade, det dånade, skakade och vibrerade i hela bron.

Samtliga vägar samt E14 genom Åre är helt avstängda. Vattenmassorna har dragit upp stora grusmassor och sten på vägar, på andra ställen har marken gett vika.

Vägarna bedömas av experter innan det är säkert att ge sig ut på dem.

Även tågtrafiken har ställts in genom Åre efter att järnvägen skadats av oväder och stora regnväder, enligt Trafikverket. Trafiken kan återupptas ”senare i veckan”.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln