Fristaden försvinner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-16

Peter Kadhammar: Rättegången är början på ett bättre Sverige - även om Makitan frikänns

En man som inte såg ut att ha sovit på länge kom in i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Han tittade rakt fram men vände sig sedan till hälften och kastade en blick genom pansarglaset på oss åskådare, en handfull journalister.

Denne man, Ahmet Makitan, en 43-årig kroat från Bosnien-Hercegovina, numera svensk medborgare, är inledningen till en ny epok i svensk rättsskipning.

Åklagare Magnus Elving säger att Makitan är skyldig till mord, människorov och medhjälp till människorov mellan den 1 maj och 18 augusti 1992 i fånglägret Dretelj.

Åklagaren åberopar förhör med 16 offer.

Makitan nekar. Det är möjligt att han är oskyldig. Konstigare saker har skett i domstolar.

I så fall är mannen med det rufsiga håret, skäggstubben och de svarta ringarna under ögonen ett dubbelt offer: Han kom hit som flykting, bosatte sig i Sollefteå, fick barn, skaffade sig ett jobb. Han inledde ett nytt liv som nu är sönderslaget.

Men oavsett om Makitan lämnar rätten som en fri man eller mellan två vakter är detta början på ett bättre Sverige. Vårt land har i decennier varit en fristad inte bara för människor som flytt från verklig för­följelse, utan också för avskum som smitit från konsekvenserna av sina gärningar.

Gamla nazister. Israels medhjälpare i södra Libanon. Toppmän i Saddam Husseins mördarregim.

Svenska myndigheter har känt till att det finns runt tusen krigsförbrytare i Sverige, vilket är rikskriminalens uppskattning. Det har inte varit högprioriterat att utreda mord, tortyr, våldtäkter och kidnappningar när de inträffat i länder långt borta.

Inte ens när en krigsförbrytare erkände och dömdes såg svenska myndigheter någon anledning att vakna.

Jackie Arklöv lagfördes i Bosnien-Hercegovina. Han levererades till Sverige, förhördes pliktskyldigt, släpptes, fick skadestånd och var fri att begå Malexandermorden.

Arklöv har genomgått en djup förvandling i fängelset. Kanske har han något att berätta i fallet Ahmet Makitan. Jackie Arklöv tjänstgjorde också som vakt i Dreteljlägret.

Efter 18 år, i ett nytt land, i ett nytt liv, kommer historien dånande efter Ahmet Makitan.

Förhandlingen tog nästan fyra timmar bakom slutna dörrar. Sedan meddelade rättens ord­förande Hjalmar Forsberg att Ahmet Makitan är häktad misstänkt för ett mord, människorov och medhjälp till människorov. Makitan ska genomgå en liten sinnes­undersökning.

Han åhörde beslutet under tystnad, reste sig och vände sig om. Han såg förtvivlad ut, han såg ut som om han vägrade tro vad han nyss hört.

Sedan fördes Ahmet Makitan ut av vakterna.