Internationell myntliga gäckar polisen

Uppdaterad 2012-09-01 | Publicerad 2012-08-31

En mystisk myntliga gäckar polisen i Södertälje.

1,3 ton tior, femmor och enkronor har skeppats hit från Kina - för att växlas in i mataffärer.

Nu har polisen beslagtagit drygt hälften av pengarna.

– Vi sitter här i lilla Södertälje och har snubblat över en dynamitgubbe, säger Peter Fägerholt på polisen.

Den förbryllande historien började rullas upp i mitten av augusti då personalen på Ica Maxi i Södertälje larmade polisen. För tredje gången dök en man upp och växlade in missfärgade och skadade mynt i butikens växlingsautomat.

Tusentals kronor

– Han hade flera kilo mynt på sig och hade redan hunnit växla in 10 000 kronor. Initialt trodde vi att det handlade om falska mynt, de såg inte helt schyssta ut, säger Peter Fägerholt.

Mannen, som säger sig komma från Kina, greps misstänkt för penningförfalskning. Vid en husrannsakan i hans bostad hittade polisen hela 600 kilo mynt som togs i beslag. Och enligt polisen kan mannen redan ha hunnit växla in över 700 kilo mynt.

– I början av sommaren har han tullat in 1,3 ton mynt i Göteborg, helt öppet, säger Peter Fägerholt.

Mannen har släppts efter förhör och utöver en kvinna som fungerat som hans medhjälpare har han också namngivit en uppdragsgivare.

”Kvarglömda mynt”

Under förhören har mannen kommit med en förklaring till sitt omfattande växlande.

– Han säger att de har fått pengarna från Kina där man tar emot bland annat tvättmaskiner och spelautomater för destruktion. I de här maskinerna ska det ligga kvarglömda mynt, som man tar om hand, säger Peter Fägerholt.

En av polisens tidiga teorier var att Riksbanken ursprungligen skickat mynten till Kina för destruktion. Den teorin har man nu lämnat efter att ha varit i kontakt med Riksbanken.

– Vi har inte blivit av med några trasiga eller skadade mynt, säger Susanne Meyer vid Riksbankens presstjänst.

Hon tillbakavisar att man skickat några mynt till Kina för destruktion.

– Om man bortser från 50-öringen som togs ur bruk har vi inte destruerat några mynt på ungefär tio års tid. Då destruerades mynten dessutom i Sverige, säger Susanne Meyer.

Omfattande liga

Vid Södertäljepolisen väntar man nu på besked från SKL om pengarna är falska eller inte. Men polisen arbetar utifrån att pengarna är äkta.

– I en lekmans ögon förefaller det vara schyssta mynt. Och när man beslagtog 80 000 kronor i mynt vid ett liknande fall i Stockholm förra året visade det sig att inga av mynten var falska, säger Peter Fägerholt.

Han är övertygad om att personerna som greps i Södertälje är del av ett internationellt nätverk. Han säger att liknande fall har uppdagats i Norge, Danmark och Tyskland under senare år.

– Jag vet att de har förgreningar till de här länderna.

ANNONS