Förtroenderas för Hillary Clinton

Publicerad 2015-07-17

Presidentkandidaten Hillary Clinton tappar i förtroende bland amerikanerna.

Bara två av fem säger att hon ger ett positivt intryck.

Å andra sidan uppskattas knappt någon av presidentkantidaterna.

Hillary Clinton är Demokraternas toppkandidat inför nästa års presidentval i USA. Men allt är inte på topp för Hillary.

I en opinionsundersökning som nyhetsbyrån AP och opinionsistitutet GfK låtit göra svarar en större andel av de tillfrågade att de har ett negativt intryck av presidentkandidaten än ett positivt. Dessutom har andelen negativt inställda vuxit de senaste månaderna, särskilt bland de manliga demokratväljarna, skriver AP.

Totalt anser bara 39 procent av amerikanerna, alltså knappt två av fem, att hon ger ett positivt intryck medan nästan hälften tycker att hon ger ett negativt. I en liknande undersökning gjord i april i år var siffrorna 46 procent positiva kontra 41 negativa.

Trump minst omtyckt

Trots det deppiga beskedet kan Hillary Clinton i alla fall lugna sig med att även de republikanska presidentkandidaterna i allmänhet anses ge ett mer negativt intryck än positivt. Bara ex-kirurgen Ben Carson har ett saldo på plussidan, med 20 procent av amerikanerna som anser att han ger ett positivt intryck, mot 15 negativt.

Minst omtyckt av alla är republikanenen Donald Trump. Bara 28 procent tycker att han ger ett positivt intryck och hela 58 procent menar motsatsen.

”Konkurrent lockar vänsterväljare”

Samtidigt som Clintonts förtroendesiffror pekar nedåt har ögon riktats mot utmanaren Bernie Sanders. Han beskriver sig själv som demokratisk socialist, vilket borde avskräcka många amerikaner. Men i delstaterna Iowa och New Hampshire är Sanders populär och på politikportalen FiveThirtyEight skriver analytikern Nate Silver att presidentkandidatens framgång beror på att hans politik lockar många av de mer vänsterinriktade demokratväljarna. Dock utgörs hans stöd av starka sympatier bland vita liberala demokratväljare, med lite stöd i andra grupper inom det demokratiska partiet.

ANNONS