IS trycks tillbaka – och kan tvingas flytta till Libyen

Uppdaterad 2015-12-09 | Publicerad 2015-12-08

Terrorsekten Islamiska staten.

Bomberna regnar över Raqqa.

Och kurdisk och irakisk militär tränger tillbaka IS på marken.

Men även om kalifatet kollapsar kan det återuppstå – på en helt annan plats.

Amerikanska, franska, brittiska och ryska bomber regnar över den Islamiska statens huvudstad Raqqa i Syrien. Kurdisk militär har gjort framryckningar och är bara några ökenmil bort.

Samtidigt har IS tryckts tillbaka i Sinjar och på flera håll i västra Irak.

Tiden av enkla segrar är över och trycket mot IS ökar för varje dag.

Terrorgruppens svarar med terrordåd i bland annat Paris och på Sinai. Och genom att flytta delar av verksamheten till ett nytt land – Libyen.

Fritt för terrorister

Det nordafrikanska ökenlandet befinner sig i kaos. Skilda grupper strider mot varandra och terrorister har kunnat röra sig nästan fritt.

Sedan snart ett år vajar IS svarta flagga över hamnstaden Sirte och längs ett tjugotal mil av Libyens kust. Området är en koloni till det så kallade kalifatet i Irak och Syrien.

Här finns mellan 2 000 och 3 000 krigare, enligt en rapport från FN:s säkerhetsråd i förra veckan.

"Stort uttåg"

Till skillnad från IS verksamhet i Egypten, Mali, Nigeria och andra länder står jihadisterna i Libyen direkt under ledaren Abu Bakr al-Baghdadis kontroll.

New York Times källor talar om ett ”stort uttåg” av höga IS-ledare från Syrien till Libyen. Många har kommit i båt. Med sig har de påbud och instruktioner från Raqqa.

– Hela IS regering där är från utlandet och det är de som bestämmer, sa en libysk källa till New York Times i förra veckan.

Grymheterna går igen från Irak och Syrien. Också i Libyen har man halshuggit kristna och genomfört massakrer. Kvinnor tvingas bära slöja, lokala radiostationer har förbjudits att spela musik för att i stället hylla al-Baghdadi och i oktober hölls de första offentliga avrättningarna på ett torg.

Kan fly till Libyen

Skälen till att Libyen har blivit så viktigt för IS är flera.

Terrorgruppen vill visa sig framgångsrik och Libyen är den bästa platsen för att utvidga kalifatet, vilket IS aktivt eftersträvar, enligt FN-rapporten.

Det oljerika landet ligger bara några tiotals mil från Sicilien. Jihadister från Europa och Afrika kan resa hit, när vägen till Syrien täpps till. Terrorister kan också smugglas åt andra hållet – till Europa.

IS-ledaren al Baghdadi och resten av IS toppskikt kommer att behöva en plats att fly till, och föra kampen vidare ifrån, om Raqqa faller.

Gruppens expansion i Libyen möter visserligen motstånd från såväl lokalbefolkningen som amerikanskt stridsflyg. Och om fredssamtalen mellan de två rivaliserande regeringarna i Libyen blir framgångsrika riskerar jorden att bli mindre fruktbar för terrorister.

Raqqa kan falla

Trots det går svårigheterna ännu inte att jämföra med dem i Irak och Syrien. Att IS huvudstad Raqqa kan falla nästa år är i dag fullt tänkbart. Höstens flytt av IS-ledare till Libyen ger en föraning om vad som kan ske den dag kalifatet kollapsar.

Terrorgrupper som IS kan bombas till marken, men riskerar alltid att återuppstå – ofta någon helt annanstans.