Putin: Ställ in alla ryska flyg till Egypten

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-06

Rysslands president Vladimir Putin beordrar att samtliga ryska flygningar till Egypten ställs in efter kraschen, rapporterar AFP.

Det var i lördags som ett ryskt passagerarplan på väg från turistorten Sharm el-Sheikh kraschade över Sinai.

Samtliga 224 personer ombord omkom.

Vladimir Putin.

President Vladimir Putin har nu bestämt att alla flygningar till Egypten ställs in, tills dess att orsaken till olyckan är klarlagd.

Beskedet ska ha kommit efter att Putin haft ett möte med chefen för den federala säkerhetstjänsten FSB, Alexander Bortnikov.

Kristian Gerner, professor emeritus i historia och Rysslandsforskare vid Lunds universitet, säger till TT att han tror att Ryssland nu ser flygkraschen som ett attentat.

– Uppenbarligen så tar Putin det här som att det inte är en vanlig olycka utan någon form av attentat mot ett ryskt flygplan, säger han.

Putin i telefonmöte med Cameron

Även flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll ser Rysslands agerande som ett tecken på att de ändrat uppfattning.

– Det är säkerligen säkerhetsorsaker bakom, man misstänker att säkerheten på flygplatsen inte uppfyller kraven. Indirekt erkänner man att det kan ha varit en bomb, säger han.

Under torsdagen talade Putin i telefon med den brittiske premiärministern David Cameron, enligt Reuters.

Cameron har tidigare sagt att det finns underrättelseinformation som tyder på att terrorister kan ha placerat en bomb ombord på det ryska planet, något som hittills avfärdats av ryska och egyptiska myndigheter.

Under fredagen kommenterade presidentens talesman Dmitry Peskov de indragna flygningarna:

– Ingen enstaka förklaring kan dominera eftersom det, liksom tidigare, inte finns några klara indikationer som stöder den förklaringen, sa han enligt The Guardian.

”Distinkt och trolig möjlighet”

Reuters har intervjuat en källa inom underrättelsetjänsten som säger att bevisen inte är säkra, men att det finns en ”distinkt och trolig möjlighet” att det var en bomb. Informationen ska komma från elektronisk kommunikation, som amerikansk och brittisk underrättelsetjänst

Enligt Sky news ska den ryska regeringen nu skapa en plan för att få hem de ryska medborgare som just nu befinner sig i Egypten. Omkring 45000 ryssar finns i landet, enligt The Guardian.