Stockholm i höst: 5 nya hyresrätter

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-04

Problem väntar när befolkningen ökar dramatiskt snabbt

Stockholms befolkning ökar med 48 000 personer fram till 2009.

Massor av rimligt dyra bostäder krävs. Men under tredje kvartalet i år påbörjades endast fem (5) hyreslägenheter i Stockholm.

Länets planering visar att hyresbyggandet är skandalöst lågt.

NYBYGGT - MEN DYRT Hammarby sjöstad är landets största byggplats. Här dominerar dyra bostadsrätter totalt. De allmännyttiga hyreslyor som är på gång får väldigt höga hyror, 9 000-12 000 kr/mån för en trerummare. Nu hotas hela regionens tillväxt av bostadsbrist och rekordlågt hyresbyggande.

Aftonbladet kunde för någon vecka sedan, med en rad exempel, avslöja att det faktiskt inte alls är omöjligt att bygga lägenheter med vettiga hyror i Stockholmsregionen.

Om bara kommunerna vill, markpolitiken skärps, de dominerande storbyggarna får konkurrens och alla vinstvana mellanled tvingas att pressa svindelpriserna på byggmaterial.

Tillväxten i regionen hotas

Ny statistik från USK (Stockholms stads utrednings- och statistikkontor) ger en tydlig bild av att befolkningsökning och bostadsbyggande är i total otakt - och att regionens tillväxt hotas.

Ett statligt investeringsbidrag på totalt 2,5 miljarder har införts för hyresbostäder. Till och med oktober har Stockholms län endast lämnat fem ansökningar för 131 lägenheter. Just där hyreslyorna behövs allra mest struntar alltså byggarna i bidraget. De tjänar mer på att fortsätta att bygga dyra bostadsrätter.

2 700 lägenheter har påbörjats i stan under året, 900 av dem hyresrätter. Men de är nästan enbart studentlyor eller andra specialbostäder. Bara 44 "vanliga" hyreslägenheter i privat regi har påbörjats - i fjol inte en enda!

De flesta är dyra bostadsrätter

Tredje kvartalet påbörjades 1 711 lägenheter. Enligt USK är bara fem av dem hyreslägenheter (i Ulvsunda). 510 är studentbostäder, ett femtiotal är vikta för äldreboende. Resten är dyra bostadsrätter, de flesta i Hammarby sjöstad eller attraktiva citylägen.

Värdar och byggare, liksom många lobbyister, hävdar att fria marknadshyror är bästa sättet att få fart på hyresbyggandet. Medan bland annat regeringen är stenhårt emot. Dock utan att visa andra nya vägar.

Bostadsfrågan kan avgöra valet

Allt tyder på att bostadseländet kan avgöra valet nästa år. Åtminstone i Stockholms stad.

Enligt USK ökar innerstan med 23 700 invånare till 2009. Söderort ökar med 14 000 och Västerort med 10 200.

Totalt har staden då 798 300 invånare.

Frågan är bara om alla har nånstans att bo...

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln