Puh… nu lugnar värmen ner sig

Publicerad 2014-07-25

Snart blir sommaren normal igen

Gillar du det extrema ­sommarvädret?

Passa på att njuta lite extra i helgen.

Redan på söndag blir det vanligt sommarväder igen.

Ett mäktigt högtryck har parkerat över Skandinavien i flera dagar. Med lite hjälp från Ryssland har det fått temperaturerna att ­leta sig upp över 30 grader på många håll i landet. SMHI har sedan i går en klass 2-varning för den extrema värmen.

– Varningen gäller fram till på lördag då det kan bli upp till 30 grader varmt då också. Sen ser det ut att svalna av lite, om vi nu kan tala om svalt väder, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Regnrisk nästa vecka

Trots att vädret i helgen börjar slå om kommer temperaturen att hålla sig en bra bit över 20 grader i nästa vecka också. Alltså mer normalt svenskt sommarväder.

– Högtrycket över Skandinavien försvagas ganska snabbt under lördagen och söndagen. Då blir det större risk för regnskurar i landet. Sen finns det stora lågtryckssystem över Nordsjön som kan trilla in här när trycket ­faller, säger Emil Björck.

Förutom svalare väder finns det också risk för regn i början på nästa vecka. Men exakt var det faller är SMHI fortfarande osäkra på.

– Det börjar med lokala skurar i hela landet på lördag och söndag. På måndagen kan det bli mer ihållande regn över stora delar av landet, men det är ännu ganska osäkert, säger Emil Björck.

”Det är lite unikt”

De senaste dagarnas supervärme hör till ovanligheterna, enligt Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se. Dessutom är det sällan hela landet har lika höga temperaturer samtidigt.

– Normalt sett är det svalare i Norrland. Men det är lite unikt att det har varit så här varmt så pass länge. En riktigt varm dag händer ju varje sommar, men fem sådana här dagar i rad är mer unikt, säger han.

De höga temperaturerna har varit en glädje för många semesterfirare, men gamla och sjuka personer kan lida svårt av värmen. Dessutom ökar risken för bränder i skog och mark. SMHI bedömer just nu brandrisken som extremt hög eller mycket hög i stora delar av södra Sverige.