’Väst försöker kedja fast den ryska björnen’

Publicerad 2014-12-18

President Putin fortsätter hävda att Ryssland inte är inblandat i konflikten i Ukraina.

De ryska soldater som gett sig in i östra Ukraina har följt sitt hjärta och gjort det frivilligt, enligt den ryske presidenten.

– Väst försöker kedja fast den ryska björnen, säger Putin.

Följ ämnen
Ukraina

Putin anklagar väst för att bete sig som ett "imperium" och behandla andra länder som "lakejer".

– Vad Ryssland än gör, kommer det alltid att möta kritik och motstånd, säger Putin, pressad av ukrainska journalister på en presskonferens som sänds över hela landet.

USA har militärbaser över hela världen och möter ingen kritik för det, medan Ryssland har två utomlands, tillägger han, enligt Interfax.

Inte legosoldater

Ryska soldater som är i Ukraina för att stötta separatisterna kan inte kallas legosoldater:

– Alla människor som uppfyller sin plikt genom att följa sitt hjärta eller frivilligt engagera sig i några fientligheter, inklusive de i sydöstra Ukraina, är inte legosoldater, för de får inte betalt, säger Putin och betonar att han själv som president och överbefälhavare är ansvarig för dem.

Den ryska regeringens mål är att återställa politisk enighet i Ukraina, fortsätter han:

– Det är ingen tvekan om att president Porosjenko försöker lösa situationen i östra Ukraina, men han är inte den enda personen med makt i Kiev.

Externa faktorer

Att försöka göra Östeuropas orientering mot Nato och EU till en fråga om aggression, är ett sätt för den ryske presidenten att försöka vinna inrikespolitiska poänger, kommenterar flera experter hos amerikanska CNN Putins tal.

Det är externa faktorer som skapat dagens situation med rubelkrisen, enligt Vladimir Putin.

Varnar för ny Berlinmur

Han varnar samtidigt för att Nato är på väg att skapa en ny Berlinmur och tillägger att en revansch för rubeln är oundviklig.

– Helt klart har den nuvarande situationen i huvudsak skapats av externa faktorer, säger han enligt Reuters citat från torsdagens presskonferens.

Han pekar bland annat på prisfall på olja och gas.

När trycket var som störst mot rubeln i tisdags var den nere på 80 rubel per dollar, vilket kan jämföras med lite drygt 30 rubel per dollar i början av 2014.

Den årliga presskonferensen är en ovanlig chans för såväl inhemska som internationella medier att relativt fritt, under fyra timmar, fråga ut den ryske ledaren.

TT

Följ ämnen i artikeln