Korv med bröd, selfies och dansbandsmusik

Jimmie Åkesson laddar för valspurt med sin ”Folkfest”

Publicerad 2022-09-03

En valspurt är direktsända partiledardebatter, kampanjmöten och nya utspel varje dag.

Det är också hotellnätter och en ost- och baconkorv och en sockerfri Redbull på Preem i Karlskoga.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få vakna i min egen säng, säger Jimmie Åkesson.

Det är hett på Fristadstorget i Eskilstuna.

Jimmie Åkesson har precis levererat sitt senaste utspel med ett ”ultimativt krav”. Ska han sälja sitt stöd till en regering blir det dyrt. Minst 20 miljarder per år till rättsväsendet, helst mer.

En timme tidigare lotsades partiledaren och medieuppbådet runt i stadsdelen Årby där en kvinna och ett barn träffades av förlupna kulor vid en lekpark några dagar tidigare.

Nu är det gladare miner, trots tisdagsvärmen. En lång kö ringlar sig från Sverigedemokraternas valstuga bort mot den mäktiga brunnen med det lättsamma namnet ”Arbetets ära och glädje”.

I kön finns många lokala valarbetare, redo att ta selfies med Jimmie Åkesson. Men den stora majoriteten är skolungdomar som tagit sig hit på lunchrasten.

En kille i 15-årsåldern med utomnordiskt ursprung beklagar sig för en vän om den långa kön:

Killen: ”Alltså, jag kommer inte kunna ta en bild med Jimmie!”

Vännen: ”Du får skolka.”

Killen: ”Om Jimmie får reda på att jag skolkat kommer han skicka ut mig ur landet!”

Han lommar bort.

Aftonbladet följde Jimmie Åkesson under 24 timmars kampanjande, med stopp i Jönköping, Eskilstuna, Kumla, Karlskoga och Örebro.
Under kampanjjippot i Örebro fanns kravallstaket uppställda.

Oglamorösa luncher

Stoppet i Eskilstuna är en del av kampanjturnén ”Folkfest med Jimmie Åkesson och Jessica Stegrud”.

Eller egentligen bara ett mellanstopp. Efter måndagskvällens jippo i Jönköping väntar Örebro på tisdagen och Göteborg kvällen efter. Ett hetsigt schema i en hetsig valspurt.

För att maxa ut närvaron i gnällbältet avverkas snabba stopp i Eskilstuna, Kumla och Karlskoga, även om de sistnämnda skulle betacka sig för att placeras i samma dialektala fåra.

– Det har varit betydligt tuffare schema i tidigare valrörelser. Hur man orkar? Det är inte så mycket att fundera över, det är bara att köra på, säger Jimmie Åkesson.

När vi ses har han precis tryckt i sig en korv på Preem i Karlskoga.

Tre plus.

– Ost- och baconkorven på Circle K är fyra plus, säger han.

Lunchen är sedvanligt valkampanjerandes oglamorös.

– Jag hann faktiskt äta en bulle i Kumla också.

Att väldigt många som ställt sig i kö för att ta selfies är ungdomar med invandrarbakgrund är inget nytt, säger Åkesson. Däremot tycker han att ungdomarnas attityd förändrats, de är mer genuina, anser han.

”Riktigt jäkla kul”

Med E18 dånande i bakgrunden och kollegan Mikael Eriksson från partiledarstaben mittemot reflekterar Jimmie Åkesson över kampanjandet.

– Det är riktigt jäkla kul. Jag tror att det är det bästa man kan göra när man är i opposition, ut och träffa folk. Alla är väldigt entusiastiska, det säger något om valtemperaturen just nu.

Mikael Eriksson flikar in:

– Det ger mycket positiv energi.

Vilket kan behövas, med tanke på att Erikssons lunch bestod av en kaffe och en snus.

Köar för att ta selfies

Med tolv dagar kvar till valet ser Jimmie Åkesson fram emot en ledig dag. På lördag ska han åka hem till Sölvesborg.

– Jag ska träffa min son och göra sånt som han tycker om. Det kommer nog att bli att han visar mig gamingvideor på Youtube som jag försöker verka intresserad av.

När vi berättar om tonåringen som inte hann ta en bild skrattar SD-ledaren. Att väldigt många av de som ställt sig i kö för att ta selfies är ungdomar med invandrarbakgrund är inget nytt.

– Men förut verkade det som att det var ironiskt. När de tagit bilden gick de och skrattade med sina kompisar och pekade. Nu verkar det vara genuint.

Jimmie Åkesson vid Alfred Nobels staty i centrala Karlskoga tillsammans med kommunpolitikern Jeanette Hällgren, 40. Hon började engagera sig i SD för fyra år sedan då hon börjat bli rädd att gå sina långpromenader. En gång bad en man henne att dölja sitt rastafarihår med en sjal och hon uppger att hon får obehagliga frågor. ”En man frågade om jag ville bli hans fjärde fru”, säger Jeanette.

I Jönköping kvällen innan gav folkfesten skäl för sitt namn. Många hade mött upp i Rådhusparken för att först lyssna på Marcus Persson, under artistnamnet Dansbandskungen, värma upp publiken.

På Spotify har han miljontals lyssningar med hitlåtar som Sup dig snygg, Får man ligga (om man spelar dragspel) och Fredagsmus, men på valturnén kör han en mer städad repertoar.

– Jag har känt Jimmie i många år och vi umgås en del privat. Han gillar mina låtar, och älskar ju musik rent generellt. Jag spelade på deras EU-valvaka sist och fick frågan om jag ville följa med, säger Marcus Persson.

Marcus Persson, under artistnamnet Dansbandskungen, värmde upp publiken innan Jessica Stegrud och Jimmie Åkesson framträdde. Dansbandskungen spelar annars sina egna låtar som han kallar ”lite Eddie Meduza light”.

Jimmie Åkesson har själv varit med och slängt ihop spellistan där låtar från Per Gessle, Tomas Ledin och Sven-Ingvars tar plats.

Men när Dansbandskungen på scen menade att nästa låt borde vara nationalsång, och sedan river av Tommy Körbergs schlagerballad Stad i ljus var publiken inte helt med på noterna, även om några pliktskyldigt försöker sjunga med.

Upplägget på valturnén är likadant överallt och från starten på Medborgarplatsen i Stockholm 18 augusti har man nu hunnit avverka ett tiotal större städer, och när avslutningen sker i Västerås 7 september ska 13 ”folkfester” ha stökats av.

”Vi är inte rasister”

Dansbandskungen har inte varit orolig för att hans medverkan ska påverka spelningar i andra sammanhang, åtminstone har han inte märkt av några negativa effekter än.

– När jag skrev om det på sociala medier var 96 procent positiva och peppade. Några kanske kommer fram och säger att ”nu har du valt sida”, jaha, men då har jag väl det då.

Sverigedemokraterna har i så gott som alla opinionsmätningar under den senaste veckan tagit positionen som Sveriges näst största parti och på scenen har både Jessica Stegrud och Jimmie Åkesson talat om den medvind partiet känner.

Annika Johansson, 62, och Elisabet Lindberg, 67, i Jönköping har också valt sida. En gång i tiden röstade de båda på Vänsterpartiet.

– Det var ju vänstervågen och Lars Werner och man gick runt med palestinasjal och gick i fredståg, säger Annika.

Men den stora asylinvandringen efter kriget i Syrien i mitten av förra decenniet fick damerna att byta över. Ett skifte de blivit vana att försvara.

– Det är ju inte som att det kommer bli som Nazityskland och de skickar in folk i gasugnar om Sverigedemokraterna tar makten, säger Annika Johansson.

– Vi är inte rasister, utan realister. Jag är född 1955 och jag känner inte igen mitt Sverige längre. Jag känner mig väldigt otrygg, säger Elisabet Lindberg.

– Det har skett så mycket hemska vansinnesdåd på kort tid. Det är klart det alltid kommer finnas invandring, men de ska inte leva på skattebetalarna.

Annika Johansson, 62, och Christina Gustavsson, 73, är engagerade sverigedemokrater. Christina Gustavsson är ledamot i kommunfullmäktige, men kommer kliva av efter årets val. När hon bytte över från Moderaterna för åtta år sedan förlorade hon nästan alla sina vänner.

Kommunpolitikern Christina Gustavsson, 73, är en annan som tagit steget. Från Moderaterna, så möjligtvis inte ett lika långt. Men när hon gjorde det 2014 var det desto mer kontroversiellt.

– Egentligen skulle jag sluta med politik efter Reinfeldts tal om att öppna era hjärtan, men jag blev övertalad om att fortsätta i SD. Mina privata vänner sa upp bekantskapen.

Denna valrörelse blir dock den sista för Christina Gustavsson.

– Jag hoppas på maktskifte. Jag har jobbat i 60 år, sedan jag var 13 år, och har en pension på 11 900 kronor. Vi kan inte ha det såhär längre.

Dissar publiken

Näst på scen efter musikunderhållningen under folkfestturnén är EU-parlamentarikern Jessica Stegrud, som fått topplacering på SD:s riksdagslista.

Gotlänningen med ett långt förflutet inom energibranschen kör ett quiz med publiken. De höga energipriserna är sossarnas fel, är det rätta svaret enligt quizfacit. Det mesta som är dåligt är sossarnas fel enligt talepunkterna. ”Stoppa sosseriet” är också en av SD:s mer framträdande valslogans.

Under tisdagskvällens jippo i Örebro tar Stegrud till ett okonventionellt grepp och dissar publiken i jakt på politiska poäng.

– Hur mår ni Örebro? Jag tänkte först att ni såg lite trötta och nedslagna ut, kanske har ni precis öppnat elräkningen?

Efter tjugo minuter är det dags för vad publiken väntat på: Lagledaren.

– Ge mig ett J, vrålar Stegrud från scenen.

– Ge mig ett I, fortsätter hon.

Fyra bokstäver senare får ”lagledaren”, Jimmie Åkesson, äntra till publikens jubel. Det märks att publiken i såväl Jönköping som Örebro är på plats av främst denna anledning.

– Kära örebroare! Det får ni säkert höra hela tiden? säger han till den närkingska publiken, förmodat ovetandes om att Dansbandskungen nyligen dragit samma klassiker.

Under valmötet i Jönköping fanns många flaggviftande sympatisörer i publiken.
Jimmie Åkesson vinkar adjö till örebroarna för att resa tillbaka till Stockholm. Dagen efter ska han kampanja i Göteborg, och därefter Falun dagen därpå.

Kommer med eget valfläsk

Iklädd brun kavaj målar han upp Socialdemokraterna som fiende nummer ett.

– Magdalena Andersson påstår att hon älskar Sverige. Om hon hade älskat Sverige skulle hon aldrig ha låtit vad som har hänt få hända, säger han.

”Sverige ska bli bra igen”, säger Åkesson flera gånger och varnar för en smutsig avslutning på valspurten.

– Vi kommer att se ett maktfullkomligt parti göra allt för att klamra sig fast vid makten.

Att den omtalade skattesänkningen för hundratusentals pensionärer blev realitet bara veckor före valet anser Jimmie Åkesson vara ett av tidernas mest cyniska och utstuderade akter av valfläsk.

Sedan till invandringen, visst är invandrare välkomna så länge man anpassar sig, lär sig språket och respekterar svenska lagar och vår kultur.

Därefter följer lite eget valfläsk då SD vill göra tandvården till en del av den allmänna sjukvården, först och främst för pensionärer, men i förlängningen för alla.

Till sist en vädjan:

– Ge oss chansen att ta ansvar. Om man inte är nöjd med oss om fyra år, ja, då kan man byta ut oss igen. Men ge oss chansen. För det kan ju inte bli sämre, eller hur?

Budskapet framfört, och till tonerna av ungdomsförbundets tålamodsprövande låt Sol igen tar Jimmie Åkesson farväl.

Eskilstunastadsdelen Årby i Eskilstuna fick ett besök av Jimmie Åkesson före hans framträdande på torget i staden. Där skedde några dagar tidigare en skottlossning där en mamma och hennes barn träffades av rikoschetter och skadades.
Aftonbladets fotograf Jimmy Wixtröm och reporter Victor Stenquist.
Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET