Eleverna angav Marina: ”Förvånad över barnens hat”

Publicerad 2022-04-07

Ryska skolelever har i flera fall angivit lärare som kallar kriget i Ukraina för krig.

Engelskläraren Marina Dubrova, 57, straffades med böter.

– Jag är förvånad över nivån på barnens hat, säger hon.

Följ ämnen
Ukraina

Värst drabbad är Irina Gen, 55, som åtalats och nu hotas av 15 års fängelse för att hon brutit mot den ryska strafflagens paragraf 207.3 angående ”spridning av uppenbart lögnaktig information om de beväpnade styrkorna”.

Irina Gen är engelsklärare på en idrottsskola i Penza, Olympiska reservskolan. När en flicka i en åttondeklass klagade på att hon inte skulle få vara med i en europeisk tävling på grund av sanktionerna mot Ryssland svarade lärarinnan:

– Jag tycker det är rätt, så länge Ryssland inte uppför sig på ett civiliserat sätt.

Engelskläraren Marina Dubrova angavs av sina elever när hon kritiserade ryska arméns agerande i Ukraina: ”Deras hat skrämde mig” säger hon.

Irina Gen konstaterade inför klassen att Ryssland försöker störta regeringen i ett annat land, att Ryssland har blivit lika totalitärt som Nordkorea och att varje fri tanke anses vara ett tankebrott. Någon elev spelade in hennes uttalanden.

Inspelningen hamnade hos polisen – och nu står Gen åtalad, uppger hennes advokat Aleksandr Fedulov för BBC Russian Service.

”Deras hat skrämde mig”

Engelskläraren Marina Dubrova på ön Sachalin norr om Japan spelades också in och angavs av sina tonårselever, när hon sade att hon inte stödde den ryska arméns agerande i Ukraina.

Inspelningen hamnade hos polisen och Dubrova tvingades betala böter på 30 000 rubler (drygt 3 000 kronor) för sitt uttalande. Hon säger till sajten Sibir Realii:

– När händelserna i Ukraina började blev jag förvånad över nivån på barnens hat. Jag inser att de inte har några egna åsikter än, utan att det beror vad de hör från vuxna i sin omgivning. Men deras hat skrämde mig, säger hon och fortsätter:

– Plötsligt började eleverna prata väldigt aggressivt om Ukraina. När jag gick i skolans korridorer hörde jag slagord som ”Krim är vårt”.

Både Irina Gen och Marina Dubrova har också vägrat att hålla propagandalektioner om Ukraina, enligt den manual som skickats ut till alla ryska skolor där lärarna förväntas säga till eleverna att kriget i Ukraina i själv verket är en fredsoperation till stöd för landets rysktalande.

Sedan den 4 mars är det förbjudet för både medier och enskilda personer att offentligt säga att kriget i Ukraina är ett krig.