Oligarken vädjar om att bli bytt mot soldater

Uppdaterad 2022-04-19 | Publicerad 2022-04-18

En av Putins vänner, oligarken Viktor Medvedchuk, har gripits i Ukraina.

I Ryssland sitter flera britter fängslade.

Nu önskar de bli utbytta mot varandra i en fångutväxling.

Den ukrainska säkerhetstjänsten har släppt en video där Medvedchuk vädjar:

– Vill be Putin att byta ut mig mot ukrainska försvarare och boende i Mariupol.

I en video publicerad på Facebook av Ukrainas säkerhetstjänst, syns den tillfångatagna ukrainska proryska politikern Viktor Medvedchuk, klädd i svarta kläder och med blicken rakt in i kameran, vädja om att utväxlas. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag vill be ryske president Vladimir Putin och ukrainska president Volodymyr Zelenskyj att byta ut mig mot ukrainska försvarare och boende i Mariupol, säger han i videon.

Viktor Medvedchuk

Samtidigt har två brittiska frivilligt stridande, Shaun Pinner och Aiden Aslin, tillfångatagits av ryska styrkor i Mariupol.

I rysk stats-tv har även de vädjat om att bli släppta i utbyte mot att Ukraina släpper Medvedchuk. De vänder sig även till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson för hjälp. Det rapporterar Reuters.

Det är högst oklart hur fritt Viktor Medvedchuk talade i videon på Facebook.

Det är också oklart hur fritt de båda brittiska männen fått tala. I filmklippet hörs hur de talar på uppmaning av en oidentifierad man.

Zelenskyj redo för ett utbyte

President Volodomyr Zelenskyj har sedan tidigare uppmanat Ryssland att byta ut Medvedchuk mot ukrainska krigsfångar.

– Jag föreslår för Ryssland att byta ut er kille mot våra killar och tjejer som nu är i rysk fångenskap, säger presidenten.

Vladimir Putin har inte kommenterat huruvida ett eventuellt fångbyte skulle kunna vara aktuellt.

Viktor Medvedchuk i möte med president Vladimir Putin. Arkivbild

Prorysk

Den ukrainske proryska miljardären och juristen Medvedchuk, 67, har som politiker förespråkat närmare band mellan Ukraina och Ryssland. Mellan 1997 till 2002 satt han i det ukrainska parlamentet.

Han har kallat Putin en ”vän” och uppgett att presidenten är gudfar till hans dotter.

I februari förra året anklagades Medvedchuk för färräderi och för att ha finansierat terrorism och sanktioner infördes mot honom och hans fru, Oksana Marchenko. Medvedchuk  placerades i husarrest.

Regeringen i Ukraina anklagar honom bland annat för att ha försökt plundra statliga resurser på Krim-halvön efter annekteringen av Ryssland 2014.

I februari i år hävdade den ukrainska regeringen att Viktor Medvedchuk flytt från husarresten, tre dagar efter att den ryska invasionen inleddes.

I april tillfångatogs han efter en ”farlig specialoperation” utförd av Ukrainska säkerhetsstyrkor.