Chatta med våra klimatreportrar

Publicerad 2023-12-14

Här kan du chatta med Aftonbladets klimatreportrar Agneta Elmegård, Jonathan Jeppsson och Christina Nordh om klimathot, forskning och politik.


 Aftonbladet klimat  COP28  Parisavtalet  HM-granskningen  Glaciärerna smälter


Fråga oss

  • 12 jan09.53

    Hej

    Ni missar att skriva om köldrekordet, -43,6 grader, kallast på 25 år. Eller ska det uppfattas som "väder" och inte "klimat"?

    Christer

    Klimatet avser vädrets långsiktiga förhållanden under många år, minst 30 år.

    Agneta Elmegård
  • 12 jan09.50

    Hur kommer det sig att man inte anmäler tillsynsmyndigheten för Think Pink,

    De måste kraftigt ha misskött sitt uppdrag, om de gjort vad de skulle så skulle miljökatastrofen kunnat stoppas långt tidigare

    Dags att sluta skydda myndighetspersoner

    RL
  • 16 dec 2023

    Svar till petergard:

    Vi har en landhöjning i Norr med 1cm/år. I syd har vi däremot en landsänkning med 1cm/år. Som en gungbräda nästan, om man tänker sig hur avlångt Sverige är. Denna landhöjning och sänkning beror på senaste istiden och inlandsisen som täckte hela Norden. Det var ett kilometertjockt täcke av hårt packad snö/is, som tyngde ner landmassorna. Efter isen drog sig tillbaks så kunde landmassorna åter stiga. Men eftersom den drog sig tillbaks norrut så lämnade den också landmassorna i norr senare. Därför har vi fortfarande stigning av landmassorna i norr.

    henricmukkala
  • 16 dec 2023

    Agneta, vad innebär det egentligen att det går snabbare nu, vilken roll spelar det? Tidigare har många arter också dött vid klimatförändringar och en helt ny fauna har uppstått. Livet kommer ju inte dö helt på jorden bara för att det går snabbt men det kommer finnas annorlunda ekosystem i framtiden. (Också)

    Maria

    Tack för din fråga. Jag kan inte svara på vad det skulle kunna innebära för planeten eftersom jag inte är experten. Skillnaden är att vi nu är fler människor på planeten och ett utdöende av exempelvis insekter sker framför ögonen på oss så att vi kan rapportera om det. Som du påpekar kommer sannolikt livsformerna att se annorlunda ut i framtiden i ett längre perspektiv.

    Agneta Elmegård
  • 16 dec 2023

    Löjligt att på klimatmöte bråka om tramsiga formuleringar om att fossila utsläpp skall bli noll om 20 år.

    Bätttre hade varit att användningen av kol skall börjar minska att istället för som nu, fortsätter öka🤨

    svenrudholm55

 

Vädret över tid

Läs mer:

 Vid Skånekusten tar havet tillbaka allt

Skånekusten pekas ut som nationellt riskområde för översvämning och erosion – särskilt utsatt är Löderups strandbad.

– Klimatförändringarna innebär att vi måste överge synen på hur kusterna ser ut i dag, säger Per Danielsson vid Statens Geotekniska Institut.

 

 Nya vallar ska skydda mot klimatförändringar

Kristianstad är Sveriges lägst belägna stad.

Nu byggs nya och högre vallar.

– Vi gör det här för att skydda staden mot högvatten och framtida havsnivåhöjningar, säger Karl Erik Svensson, projektledare för vallbygget.