Uppgifter: Mordkommando körde till Norge – nu gripna för skjutning

Publicerad 2023-12-18

Tre män hyrde en bil i Vetlanda.

Sedan körde de till Moss i Norge och sköt en man, enligt Aftonbladets uppgifter.

Nu har de gripits i Sverige.

En 36-årig svensk man sköts i Moss i Norge i slutet av november. Mannen träffades av flera skott och skadades allvarligt.

Nu tror den norska polisen att de hittat de misstänkta skyttarna – i Sverige. I början av december bad de svensk polis om hjälp för att hitta personerna.

Nu har de misstänkta gripits, skriver norska polisen i ett pressmeddelande.

”Gripandena har skett efter gott samarbete med svenska myndigheter och gripandena har gjorts i Sverige. En person greps för en tid sedan medan de andra två greps på söndagskvällen. Alla tre har begärts utlämnade till Norge, och sitter fortfarande i svenskt förvar”, skriver norska polisen i ett pressmeddelande.

Uppgifter: Lurade måltavlan till platsen

En av dem, en 24-årig man, sitter redan häktad misstänkt för bland annat knivbrott och olaga frihetsberövande i början av december, enligt uppgifter till Aftonbladet.

De andra två, 19 och 20 år gamla, har nu gripits misstänkta för mordförsöket i Moss.

Enligt uppgifter ska männen ha setts i en svenskregistrerad bil i samband med skjutningen. Bilen tros ha hyrts på en mack i Vetlanda.

Norska polisen har också tagit del av meddelanden där de kunnat se hur en av de misstänkta skrivit om skjutningen före det skedde.

Polisen misstänker att den 36-åriga måltavlan kan ha lurats till platsen där han sedan sköts, enligt Aftonbladets uppgifter.

Kopplingar till kriminella nätverk

Motivet till skjutningen är oklar, men måltavlan misstänks ha en koppling till det kriminella nätverket Foxtrot.

”Utredningen har visat att de gripna har kopplingar till kriminella nätverk i Sverige, men det är för tidigt att dra slutsatser om vilka konflikter som ligger bakom händelsen”, skriver norska polisen i sitt pressmeddelande.

Uppgifter: Foxtrot etablerat i Norge

Aftonbladet har tidigare rapporterar om hur Foxtrot har etablerat sig i Norge.

”Generellt ser vi att svenska gängkriminellas aktivitet på norsk mark har blivit mer påtaglig, och vi vet att de är inblandade i våldsamma uppdrag”, har Åste Dahle Sundet, avdelningschef för Kripos kommunikationsavdelning, tidigare skrivit i ett mejl till Aftonbladet.

Bland annat har polisen sett hur organiserade, norska brottslingar utnyttjar svenska gängmedlemmars våldskapital för att utföra dåd och uppdrag i Norge.

Polisen misstänker också att Foxtrot vill etablera sig på den norska narkotikamarknaden, enligt Aftonbladets uppgifter.

”Det finns registrerade kriminella aktiviteter i Norge som vi kan spåra tillbaka till Foxtrot-nätverket”, skriver Åste Dahle Sundet.

Följ ämnen i artikeln