Uppgifter: ”Hamasmannen” gripen för terrorfinansiering

Publicerad 2023-06-29

S-ledamoten Jamal El-Haj fick skarp kritik för att ha deltagit på en Palestinakonferens i Malmö.

Nu har ordföranden för konferensen enligt uppgifter gripits – misstänkt för att ha skickat mångmiljonbelopp till organisationer kopplade till Hamas.

– Om uppgifterna stämmer handlar anklagelsen om terrorfinansiering, och just terrorfinansiering är en mycket allvarlig sak, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Amin Abu Rashid tar emot en hedersutmärkelse från högt uppsatte Hamasledaren Ismail Haniyeh.

Den Europeiska palestinska konferensen i Malmö i maj omgärdades av kritik, framförallt eftersom tillställningens ordförande Amin Abu Rashid pekats ut för samröre med Hamas, som EU stämplat som terrororganisation.

Representanter från flera partier hade planerat att delta, men avbokade i sista stund.

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Haj valde trots det att delta, mot partiets avrådan, och hamnade då i blåsväder. El-Haj sågs också sitta bredvid ordföranden på konferensen.

Just som dammet börjat lägga sig efter konferensen rapporterar nu flera medier att ordföranden Amin Abu Rashid och hans dotter gripits av polis i Nederländerna för att ha skickat pengar till Hamas. Enligt ett pressmeddelande misstänks de två gripna ha skickat 5,5 miljoner euro, motsvarande 65 miljoner kronor, till organisationer kopplade till Hamas.

Amin Abu Rashid kallas i en av de holländska artiklarna för ”den holländske Hamas-insamlaren” och tidningen beskriver att det i många år ryktats om att han samlat pengar till Hamas genom olika stiftelser och organisationer.

Tidningen tar också upp att Abu Rashid var ordförande på Palestinakonferensen och att detta fick kritik.

Vill avvakta

Fallet utreds nu vid en särskild korruptionsavdelning hos den nederländska åklagarkammaren.

Aftonbladet har varit i kontakt med åklagaren som utreder misstankarna, som inte vill svara på frågor i nuläget.

När Aftonbladet når Bengt Frost, Palestinakonferensens juridiska ombud, säger han att han vill avvakta med att uttala sig i väntan på besked om mannen häktas eller inte.

I holländsk media står det att han var ordförande på Palestinakonferensen i Malmö, hur kommenterar du det?

– Ja, men eftersom det är en pågående utredning vill vi inte uttala oss mer. Så fort utredningen går vidare och hur det kommer påverka konferensen, det är något vi får återkomma till. 

Står ni i kontakt med polisen?

– Vi kommer att göra det.

– I dagsläget kan vi inte kommentera det mer.

När fick du information om detta?

– Jag har fått information från en kontakt i Holland. Inte den misstänkte utan en annan kontakt. Det har varit känt på bloggar ett tag. I går blev det mer känt när holländska tidningar hörde av sig. Då fick vi mer information om vad som hänt.

”Ingen tvekan om att det är han”

Joar Forssell (L), ledamot i riksdagens utrikesnämnd, har tagit del av artiklarna i Holland.

– Det finns ingen tvekan om att det är han. De uppgifter som finns i artikeln stämmer väl överens med de uppgifter som funnits om honom också i den svenska debatten, säger han.

Han uppmanar Socialdemokraterna att markera ännu hårdare mot S-ledamoten Jamal El-Haj, som deltog på Palestinakonferensen.

Amin Abu Rashid till vänster bredvid den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal Jamal El-Haj.

– De uppgifter som funnits kring den här mannen, att han varit en representant för Hamas i Europa, har nu visat sig stämma. Socialdemokraterna bör få honom att lämna sina uppdrag.

Även justitieminister Gunnar Strömmer (M) har tagit del av uppgifterna i holländsk media.

– Jag har inte närmare information om detta, men om uppgifterna stämmer handlar anklagelsen om terrorfinansiering, och just terrorfinansiering är en mycket allvarlig sak, han.

Pausade uppdrag

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, skriver i ett sms:

– Vi avrådde alla ledamöter att delta på konferensen just med anledning av de tveksamheter som fanns redan då. En ledamot valde att ändå delta och därför har han fått pausa sitt uppdrag i utrikesutskottet.

Aftonbladet har utan framgång sökt Jamal El-Haj.

Vid tidpunkten för konferensen satt han i riksdagens utrikesutskott, något som bland andra Liberalerna såg som en säkerhetsrisk med tanke på mötet med Abu Rashid. El-Haj fick skarp kritik även från Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, eftersom han deltagit på konferensen trots avrådan. Hans uppdrag som ledamot i utrikesutskottet pausades efter kritiken.

Dementerade kopplingar

Aftonbladet intervjuade Amin Abu Rashid efter kritiken mot Palestinakonferensen. Han dementerade då alla kopplingar till Hamas.

– Jag tillhör inte Hamasrörelsen, något annat politiskt parti eller någon grupp. Jag är en palestinsk aktivist som arbetar i Europa där jag har bott i 32 år.

Terrorexperten Magnus Ranstorp hade dock en annan uppfattning.

– Hans roll är att samla in pengar, det är det han anklagas för av Israel. Han verkar också skicka pengar till Syrien och Gaza. Det är i sig inte någon kedja till Hamas, men han anses vara en person som är viktig framförallt för insamling av pengar, sa han i samband med intervjun.

Aftonbladet har sökt Amin Abu Rashid utan resultat.