Det är bäst med Sverige – enligt svenskarna

Publicerad 2023-06-06

I år har 500 år gått sedan Gustav Vasa valdes till kung och det moderna Sverige föddes.

I en mätning som Aftonbladet/Demoskop gjort finns en delad vinnare kring frågan vad som är det bästa med vårt avlånga land.

Det har gått 500 år sedan som Gustav Vasa den 6 juni 1523 valdes till Sveriges första kung vid riksmötet i Strängnäs domkyrka, vilket är en av anledningarna till att det datumet också är Sveriges nationaldag. I Aftonbladet/Demoskops mätning får han dock stå tillbaka som svenskarnas favoritregent till favör för vår nuvarande konung Carl XVI Gustaf.

– Det är inte så konstigt med tanke på att det är just vår nuvarande kung som de flesta har erfarenhet av, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Gustav Vasa återfinns först på tredje plats bland de kungar och drottningar som svenskarna anser varit landets bästa genom tiderna där nuvarande kungens farfar och företrädare Gustaf VI Adolf intar andraplatsen.

Kungens popularitet märks också av i undersökningen där allt fler anser att kungen ska stanna kvar som statschef i stället för att abdikera i förmån för Kronprinsessan Victoria.

Det bästa med Sverige

På frågan vad som anses vara allra bäst med Sverige så står två vinnare ut från mängden: Frihet och naturen toppar listan där kvinnor uppskattar frihet mer än män som i stället värdesätter traditioner och företagsamhet mer.

Det är framför allt de växlande årstiderna och allemansrätten som uppskattas mest bland de som har naturen som favorit medan möjligheten att forma och leva sitt liv som man vill står högst upp på listan bland de som mest uppskattar friheten i vårt avlånga land.

Unga personer, under 29 år, uppskattar framförallt livskvalitén som Sverige erbjuder med hög levnadsstandard, stora utbildningsmöjligheter och en stark välfärd.

– Unga personer har i dag en större global utblick än tidigare framförallt via sociala medier. Man kan se hur andra lever och upplever stora skillnader där unga uppskattar fördelarna med Sverige, säger Karin Nelsson.


Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket.

Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 250 intervjuer under perioden 24–30 maj 2023 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.